Ali vam pri iskanju zaposlitve lahko pomaga Zavod za zaposlovanje?

Ste bili tudi vi eden tistih, ki ste iskali primerno zaposlitev in se pri tem zanašali tudi na pomoč Zavoda za zaposlovanje? Je Zavod za zaposlovanje izpolnil vaša pričakovanja? Ali pa ste eden tistih, ki menite, da je delovanje Zavoda premalo učinkovito?

Zavod za zaposlovanje ima eno prioritetno nalogo – povezovati iskalce zaposlitve s tistimi, ki iščejo nekoga za določeno delo. V preteklosti je bilo moč spremljati že precej debat o tem, kako učinkovit in uspešen je Zavod pri tem svojem poslanstvu. Mogoče je še najbolj zgovorno dejstvo o njegovi uspešnosti to, da ga večina iskalcev zaposlitve sploh ne jemlje več resno.

Po eni strani je pravično priznati, da se je Zavod znašel v težavni gospodarski in tudi splošni družbeni situaciji, kjer le v redkih primerih uspešno posreduje pri sklenitvi pogodb za delo. Odgovornost za to seveda ni moč pripisati zgolj zavodu. Res se včasih sicer zdi, da so sestanki in srečanja, ki jih pripravijo na Zavodu, v celoti sama sebi namen, toda po drugi strani Zavod ne more spremeniti trenutno utečenih načinov zaposlovanja in mehanizmov, po katerih le-ti delujejo. Velik delež tistih, ki so se pred kratkim zaposlili, vam bodo namreč povedali, da je pri pridobivanju dela pomagalo to, da so v podjetju nekoga poznali, ki je zanje zastavil dobro besedo. Večina zaposlitev se tako sklene preko poznanstev, le malokdo pa delo dobi preprosto tako, da se prijavi na razpis, odide na razgovor in je izbran. Tudi trenutna gospodarska situacija pomeni manj novih delovnih mest. Zavod tako posreduje tista dela, ki so jim na voljo. Marsikatero izmed tovrstnih objavljenih del se med objavami Zavoda pojavlja večkrat ali celo vseskozi, kar priča o problematičnosti samega delodajalca oziroma podjetja, ki delavca išče.

Zavod torej opravlja svoje poslanstvo v okvirih, ki mu jih postavlja družba in gospodarstvo. Za njegovo večjo učinkovitost se moramo zato truditi vsi.