Voznik – kje poiskati delovno mesto?

Delo voznika je v današnjih časih še vedno zelo iskan poklic, saj je vse več povpraševanja po prevozu blaga ali ljudi. Voznik lahko dela v gradbeništvu, špediciji oziroma pri prevozih v tujino, prevozih ljudi (voznik avtobusa, taksist…) itd. Čeprav je današnja kriza prizadela tudi svet prevozov in prevoznih sredstev, lahko vozniki vseeno sami izbirajo med tipom prevozov, ki jim najbolj ustreza. Običajno lahko voznik postane vsak, ki si tega poklica želi, potrebno je zgolj pridobiti ustrezna vozniška dovoljenja ter imeti veselje do take službe. Glavne značilnosti, ki jih mora imeti vsak dober voznik, pa so zagotovo točnost, odgovornost, potrpljenje ter tudi dobre psihične in fizične sposobnosti, saj delo poteka na cesti, kjer vsak dan pretijo nevarnosti. Če spadate tudi vi med t.i. šoferje, ki iščejo pravo priložnost za delo in še ne vedo, v kakšni stroki bi delali, vam bomo v nadaljevanju na kratko opisali najbolj iskana delovna mesta za prevoznike ter nekaj prednosti in slabosti teh poklicev.

Voznik tovornjaka

Voznik tovornjaka je zagotovo najbolj razširjen poklic med prevozniki, saj se jih potrebuje za prevoze blaga v vseh panogah. Preden se lotite tega dela je pomembno vedeti, da so lahko poti zelo naporne in v primeru, da vozite v tujino tudi precej dolge. V primeru vožnje po krajših razdaljah je to delo zagotovo lažje, vendar je tudi plača običajno bistveno nižja. Voznike tovornjaka pa iščejo v skoraj vseh panogah.

Voznik avtobusa

Med voznikom avtobusa in voznikom tovornjaka je ena glavna razlika, ki pa je zelo pomembna: prvi prevaža ljudi. To pomeni, da ima voznik avtobusa bistveno večjo odgovornost, saj so od njegovega vedenja na cesti odvisna tudi druga življenja. V večjih mestih se vedno išče voznike mestnih avtobusov, ki večinoma vozijo po stalnih poteh. Če pa ste tip za daljše vožnje, je najbolje, da postanete voznik avtobusov za posebne vožnje, saj boste lahko vozili tudi po tujini.

Voznik kombija

Vožnja kombija je manj zahtevna kot vožnja tovornjaka ali avtobusa, saj je prevozno sredstvo bistveno manjše. Kljub temu morajo tudi vozniki kombija imeti določene kompetence in značilnosti.

Taksist

Poklic taksista je postal v zadnjih letih zelo aktualen tudi pri nas. Ena glavnih slabosti tega poklica je, da morate biti običajno dosegljivi in na razpolago 24 ur na dan ter sedem dni na teden. Velikokrat se bo lahko zgodilo tudi, da vas bodo sredi noči klicali za prevoz predvsem, če imate lasten taksi.

Dostava na dom

Tudi razni dostavljavci hrane ali blaga na dom se lahko štejejo pod kategorijo voznikov. Prav ti poklici so danes kar dobro iskani, saj je vse več prodajalcev hrane in izdelkov, ki nudijo tudi lasten prevoz blaga na dom.