Se še izplača iskati delo v Švici?

Švica je v preteklosti pogosto veljala za obljubljeno deželo. Švico si večina izmed nas predstavlja kot majhen zeleni in hribovit raj, kjer imajo visok življenjski standard in nasploh urejene življenjske razmere. Takšne predstave vodijo tudi številne tiste, ki Švico vidijo kot deželo polno dobrih zaposlitvenih priložnosti.

V Švici so razmere na trgu tudi za tujce zgledno urejene. Delavci so za ista dela plačani precej več kakor pri nas. Seveda pri tem ne gre pozabiti na razlike v življenjskih stroških v Sloveniji in v Švici. Če se odločite za opravljanje dela v Švici, potem je dobro, da govorite katerega izmed štirih uradnih jezikov (nemško, italijansko, francosko ali retoromansko).

V Švici iščejo različne kadre, čeprav se tujci zaposlujejo večinoma kot natakarji, sobarice, receptorji in kuharji. Vendar ne glede na to, so ti poklici v Švici dobro plačani. Vsi zgoraj našteti poklici so namreč plačani nekje med 20 in 30 evri na uro neto. Pogosto pa švicarski delodajalci zahtevajo tudi osnovno znanje nemškega jezika, pri nekaterih drugih pa je to zgolj zaželeno.

Preden vas premamijo številke, pa premislite tudi o tem, kolikšni so v Švici sami stroški bivanja. Prav tako je Švica kar precej oddaljena od Slovenija, kar pomeni, da boste svoje bližnje in prijatelje videvali bolj poredkoma. Na odločitev pa v končni fazi najverjetneje vpliva dejstvo, ali si v Sloveniji lahko poiščete ustrezno službo ali ne. Nenazadnje so se ljudje že v preteklosti selili s trebuhom za kruhom. Zdi se da danes časi vendarle niso tako zelo drugačni.