S trebuhom za kruhom – zakaj na delo v Avstrijo?

s trebuhom za kruhom

Če je včasih za obljubljeno deželo veljala Amerika, nam danes za boljšim jutri ni več potrebno preleteti ocean. V času, ko domala vse ostale članice Evropske unije poročajo o krepitvi gospodarstva, gospodarski rasti in okrevanju po krizi, se delovni sili pri nas ne piše prav dobro. Vse več mladih išče svoje priložnosti za boljše življenje v tujini. Mnogi izmed njih jih najdejo v Avstriji.

Najpogostejši razlog, ki ga ljudje, ko se odločajo za iskanje dela zunaj naših meja, navajajo je slaba gospodarska situacija doma. To potrjuje slovenski rek, da je povsod lepo, a doma je vendarle najlepše. Tu imamo starše, brate in sestre, širše družine, prijatelje in znance. V tujino se večina odpravi s trebuhom za kruhom – ker v Sloveniji, navadno po večmesečnem ali celo nekajletnem iskanju zaposlitve preprosto niso našli.

Avstrija se zdi dobra priložnost tudi zaradi njene bližine. Sploh ljudje iz severne in severno-vzhodne Slovenije se zaradi bližine meje pogosto odločajo za zaposlitev v Avstriji. Poleg tega ljudje v teh koncih Slovenije pogosto tekočo govorijo nemški jezik, kar je navadno eden od osnovnih pogojev za kandidiranje na razpisih za delo v Avstriji.

Tudi avstrijski delodajalci so s slovenskimi delavci povečini zadovoljni. Navadno jih označujejo za natančne, motivirane, delovne in pridne. Te lastnosti delavca so seveda želja vsakega delodajalca – gotovo tudi slovenskega, ki pa zaradi neugodnih razmer in gospodarske situacije države preprosto ne more nuditi novih delovnim mest.

A odhod v tujino, sploh če se tja preselimo in se ne vozimo vsak dan nazaj v Slovenijo, je vse prej kakor lahek. Po eni strani Avstrija zares predstavlja dobro karierno priložnost, po drugi strani pa v tujini ostanemo tujci. Brez najbližje družine in prijateljev so dnevi, meseci ali leta lahko precej samotni.

Zaposlitev v tujini nasploh je lahko dobra rešitev za vse tiste, ki v Sloveniji niso dobili priložnosti, da se izkažejo. Po drugi strani pa lahko za dobro nas vseh samo upamo, da se bodo vsi ti pridni, delavni in sposobni ljudje nekoč vendarle vrnili domov in s svojimi znanji in izkušnjami pomagali pri postavljanju Slovenije na noge.