Prosta delovna mesta v tujini

Ker je v Sloveniji že zadnje leto precej visoka stopnja brezposelnosti in si naše gospodarstvo očitno še nekaj časa ne bo povsem opomoglo, se vedno več iskalcev zaposlitve odloča, da bo svojo priložnost iskalo na tujem. Tujina lahko za marsikoga pomeni lepo zaposlitveno priložnost ali pa odskočno desko, da se ob vrnitvi v Slovenijo z znanjem in izkušnjami, ki si jih je pridobil zunaj naših meja, lahko uspešno postavi na svoje noge tudi doma.

Prosta delovna mesta v tujini obsegajo opravljanje najrazličnejših del, največ se v tujih državah še vedno  iščejo dela, ki ne zahtevajo visoke izobrazbe. Med takšna dela sodijo poklic natakarja, strežnika, kuharja, gradbenega delavca, varuške, sobarice ipd. Slovenci so v tujini precej zaželeni, saj veljajo za pridne in marljive delavce, povrh vsega pa večina ljudi, ki odide v tujino, govori vsaj en tuj jezik (bodisi angleščino bodisi nemščino), pa tudi znani smo po tem, da se novih tujih jezikov naučimo zelo hitro. Ker nas je malo, na tujem tudi nimamo večjih narodnih skupnosti, ki bi ogrožale narodno identiteto tujega naroda. Tudi to je gotovo razlog, da se slovenskih delavcev nihče ne brani.

Prosta delovna mesta za tujino se objavljajo na spletni strani oziroma portalu Eures (gre za evropski portal za zaposlitveno mobilnost), kjer vsakodnevno posodabljajo bazo iskalcev in ponudnikov zaposlitev. Lahko pa si delo poiščete tudi s pomočjo zaposlitvene agencije, ki vam lahko pomaga tudi pri iskanju namestitve in z ostalimi selitvenimi formalnostmi. Opaziti je, da se preostala Evropa že pobira iz recesije, kar pomeni, da tudi število prostih mest raste.