Prosta delovna mesta v Avstriji

Avstrija se je na krizne razmere v gospodarstvu odzvala precej hitreje in bolje kakor Slovenija. To se pozna tako na njeni gospodarski rasti kakor pri stopnji brezposelnosti. Število brezposelnih pri nas namreč narašča, medtem ko v Avstriji že kar nekaj časa vztrajno pada. Ne preseneča torej, da se za delo v Avstriji zanima vse več Slovencev. Razlog za to je pošteno plačilo in relativna bližina Avstrije. Veliko je dnevnih migrantov, ki se na delo v Avstrijo vozijo vsak dan, nekaj pa je tudi takih, ki so se v Avstrijo preselili in se domov vračajo za vikende in praznike.

Med iskanimi delovnimi mesti se v Avstriji večinoma pojavljajo dela, ki zahtevajo poklicno ali obrtniško znanje. V začetku leta 2014 so bila med najbolj iskanimi deli električar in slikopleskar. Tovrstna dela so v Avstriji plačana precej bolje kakor v naši državi. Med prostimi delovnimi mesti se pogosto pojavljajo tudi tehniki zdravstvene nege, mizarji, monterji oziroma inštalaterji raznih naprav (na primer hladilnih naprav), CNC operaterji, instrumentarji, vodovodarji, ključavničarji, krovci, zidarji, tesarji, dimnikarji, keramičarji, stavbni kleparji, mesarji, mehatroniki in varilci. Včasih lahko med oglasi za prosta delovna mesta v Avstriji zasedimo tudi poklice, ki zahtevajo višjo stopnjo izobrazbe, na primer diplomirana medicinska sestra, fizioterapevt, IT strokovnjak ipd.

Delo v Avstriji je za mnoge zanimivo tudi zato, ker je Avstrija znana po zgledno urejeni delovno-pravni zakonodaji, dobrem plačilu in zagotovljenih pravicah delavcev. Ljudje, ki v Avstriji že delajo, so z delovnimi pogoji večinoma zadovoljni in svojih služb ne bi menjali z zaposlitvijo kje doma.