Prezračevanje na delovnem mestu

Varnost in zdravje na delovnem mestu sta eden od ključnih predpogojev, da se delavec počuti na delovnem mestu varno. Zagotavljanje varnega delovnega mesta je, kot piše na spletni strani vlade Republike Slovenije, nacionalni interes in interes delavcev ter obveza delodajalcev.

Ko govorimo o varnosti in zdravju na delovnem mestu, se največkrat izpostavlja ocenjevanje tveganj na delovnem mestu, ukrepe in prostore (konkretneje: ukrepe delodajalca ob visokih temperaturah na delovnem mestu ter primerno temperaturo zraka v delovnih prostorih v zimskem obdobju), delovno opremo ob delu v gozdu in na gradbišču, nevarnih snoveh, hrupu, premeščanju bremen, sevanjih, električnem toku ter psihosocialni tveganjih. Promocija zdravja na delovnem mestu pa se osredotoča na opozarjanje na to, da je alkohol na delovnem mestu prepovedan in da je kajenje prepovedano v vseh zaprtih delovnih prostorih.

Kar se tiče kakovosti zraka so torej glavni poudarki na temperaturi, o pomenu njegove kakovosti in prezračevanju pa še ni usmeritev. To seveda še ne pomeni, da se tudi delodajalci ne zavedajo prednosti in pomembnosti vgradnje prezračevalne naprave v svoje delovne prostore.

Kakšne rešitve najdemo na trgu?

Čistilec zraka

Ena od rešitev, ki je med delodajalci zelo priljubljena, so čistilci zraka. Kakovostne čistilce zraka na slovenskem trgu ponuja podjetje Airabela. V svojem asortimanu imajo kar tri Daikinove čistilce zraka, ki odstranijo prah, pelod, lebdeče bakterije, alergene, neprijetne vonje in razkrojijo formaldehid v zaprtih prostorih. Naprava deluje izredno tiho in je preprosta za vzdrževanje. Najboljše pri vsem tem pa je, da je pripravljena za takojšnjo uporabo.

Prezračevalna naprava

Drugi, prav tako priljubljen način za zagotavljanje kakovosti zraka v pisarnah in proizvodnih prostorih, pa je vgradnja enosobne prezračevalne naprav z rekuperacijo SIKU. Najnovejši model SIKU SPHERE 160 COMFORT je primeren za učinkovito prezračevanje in odzračevanje v stanovanjih, hišah ter javnih in poslovnih stavbah. Vgradnja, upravljanje in vzdrževanje so zelo enostavni, naprave delujejo do -30°C zunanje temperature, samodejne zapiralne lopute pa onemogočajo nezaželeni povratni zračni tok. V primeru večje poslovne stavbe je možno povezovanje več enot za usklajeno delovanje prezračevalnega sistema preko omrežja WLAN.

Kam po prezračevalno napravo?

Podjetje Airabela je distributer in uvoznik klimatskih in ogrevalnih sistemov za stanovanjske in poslovne objekte, ki projektantom, investitorjem, monterjem ter njihovim strankam ponuja visoko kakovostne prezračevalne in klimatske naprave ter ogrevalne sisteme ter z njimi povezane storitve. Pokličite jih na 080 88 50 ter svojim zaposlenim tudi vi omogočite prijeten in kakovosten zrak na delovnem mestu.

Naročnik: Airabela d.o.o.
T: 080 88 50 
N: Šmartinska 58 A, 1000 Ljubljana