Postani aktiven iskalec zaposlitve

Z iskanjem zaposlitve se danes ukvarja na tisoče slovenskih prebivalcev vseh starosti, ki že obupano iščejo in čakajo na prosto delovno mesto in ugoden odgovor delodajalcev. Razmere na trgu dela so dosegle zaskrbljujočo točko in iskalci zaposlitve ne vidijo svetle prihodnosti. Kljub težavnim razmeram ne gre obupati. V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili nekaj načinov iskanja zaposlitve, ki bodo lahko uspešnejši od vašega dosedanjega načina iskanja. Ti načini v glavnem temeljijo na eni glavni točki – da postanete aktivni iskalci zaposlitve.

Aktivno in pasivno iskanje zaposlitve

Kaj sploh je aktivno iskanje zaposlitve? Okvirno poznamo dve vrsti iskanja zaposlitve, in sicer pasivno iskanje, kjer opazujete in spremljate odprti trg delovne sile ter čakate na objavo ter aktivno iskanje zaposlitve oz. skriti trg (v tem primeru sami vzpostavite stik s podjetji ter jim ponudite vašo pomoč). Večina iskalcev se še vedno ukvarja zgolj s pasivnim iskanjem, pri tem pa je potrebno poudariti, da je uspešnost takega iskanja bistveno manjša kot z aktivnim iskanjem dela. Pri objavah zaposlitvenih oglasov se tudi velikokrat zgodi, da so prosta delovna mesta že vnaprej oddana. Vseeno je pomembno redno spremljati zaposlitvene oglase, poleg tega pa vam zagotovo ne bo škodilo, da postanete še bolj aktivni in sami vzpostavite stik z delodajalci.

Aktivni način iskanja dela

Kaj morate vedeti pri aktivnem načinu iskanja zaposlitve? Pri aktivnem iskanju je zelo pomembno, da se najprej pozanimate, kaj določeno podjetje sploh dela in kako bi lahko vi postali koristna delovna sila za njih. Razumeti morate, da imajo tudi delodajalci precej problemov, zato zagotovo ne bodo zaposlili ljudi, ki jim ne prinesejo nobene dodatne vrednosti oz. delavcev, ki jih v podjetju ne potrebujejo. Ko vzpostavite stik z njimi, imejte torej jasno definirane vaše pozitivne lastnosti, znanja in veščine, ki bi jim lahko koristile ter jim jih natančno predstavite. Pri aktivnem iskanju zaposlitve je zelo pomembno tudi mreženje. Mreženje je posebna veščina širjenja vašega vpliva preko vaših znancev in sorodnikov z načelom povratne usluge oz. medsebojnim sodelovanjem. Tako boste pridobili veliko novih izkušenj in kontaktov ter bo vaše ime lahko prej prišlo na ušesa delodajalcev. Pri aktivnem iskanju dela je koristno tudi, da se udeležite raznih sejmov in delavnic ter vzpostavite čim več stikov s podjetji, ki vas zanimajo.

Uspešnost aktivnega iskanja zaposlitve seveda ni zagotovljeno, zagotovo pa vam veliko bolj koristi kot zgolj pasivno spremljanje zaposlitvenih oglasov. Glavno načelo takega iskanja je, da čim več ljudi oz. delodajalcev ve za vas. Če vas bodo imeli v evidenci in na »dobrem glasu«, bodo lahko na vas računali tudi v prihodnje, ko bodo morda gospodarske razmere nekoliko boljše, če pa za vas praktično ne vedo, so seveda možnosti, da vas kontaktirajo nične. Zato le poskusite z nekoliko bolj aktivnim pristopom ter vso srečno pri iskanju ustrezne zaposlitve.