Poklici, ki jih čez 15 let najbrž ne bo več

Razne študije in raziskave kažejo, da že čez nekaj let po vsej verjetnosti ne bo obstajalo kar nekaj poklicev, ki jih imamo danes za nepogrešljive in samoumevne. Ta podatek seveda marsikoga preseneča, po drugi strani pa je tudi pomemben za vse tiste, ki se šele odločajo za svojo poklicno pot. Številni strokovnjaki tako ugotavljajo, da bo precej poklicev že čez samo 15 let izginilo, kar bo predvsem posledica visoke stopnje digitalizacije in avtomatizacije poklicev. V naslednjih 10 do 20 letih je tako v določenih panogah pričakovati tudi povečanje brezposelnosti, po drugi strani pa bo po vsej verjetnosti na nekaterih področjih primanjkovalo usposobljenega kadra. Nekatere najbolj drzne napovedi kažejo na to, da naj bi bilo v ZDA zaradi teh procesov ogroženih kar 47 % vseh zaposlitev, ki jih ljudje opravljajo danes.

Kateri poklici bodo v prihodnjih letih najbolj ogroženi?

Pri nekaterih poklicih je verjetnost digitalizacije višja kakor pri drugih. Nekateri poklicni profili tako beležijo kar 90 – 100 % verjetnost digitalizacije v naslednjih 10 ali 20 letih. Med precej ogroženimi je tako poklic tržnika prodaje po telefonu, zavarovalni posrednik, knjigovodja in pripravljavec davčnih obračunov, analitik za kreditiranje podjetij in prebivalstva, agent za ladijski promet in dostavo, nepremičninski posrednik, prodajalci rezervnih delov, poslovni sekretar, referent (na pošti, v knjižnici), receptor, turistični vodnik, delavec v proizvodnji, revizor, kuhar in celo serviser (npr. serviser fotoaparatov, glasbil, koles). Velika stopnja digitalizacije se obeta tudi v poklicih, za katere tega ne bi pričakovali na prvi pogled, npr. urar, zobotehnik, kuhar, natakar, mesar, farmacevtski tehnik, prodajalec v trgovini, voznik taksija ali tovornjaka, itd.

Katerim poklicem pa se obeta najnižja stopnja digitalizacije?

Nekateri poklici so glede svoje digitalizacije precej bolj »na varnem« in se za njihovo prihodnost ni za bati. Vse tiste, ki se šele odločajo za svojo poklicno pot ali pa se tekom opravljanja svojega dosedanjega dela odločijo za prekvalifikacijo, gotovo močno zanima, kateri poklici bodo aktualni tudi v prihodnosti, torej v času, ko bodo sami dokončali svojo poklicno izobraževanje in usposabljanje. Vsakdo se verjetno šola z namenom, da bo lahko na svojem področju opravljal tudi želen poklic. Preden se torej odločite za nadaljnje korake na vaši poklicni poti, si preberite seznam nekaterih poklicev, ki bodo obstajali tudi v prihodnosti.

  • Vodja vzdrževanja (verjetnost digitalizacije tega poklica je samo 0,3 %),
  • Inženir strojništva (verjetnost digitalizacije 1,1 %),
  • Inženir varovanja (verjetnost digitalizacije za ta poklic je 0,4 %),
  • Vodja marketinga (prodaje) (verjetnost digitalizacije samo 1,3 %),
  • Inženir gradbeništva (verjetnost digitalizacije tega poklica je 1,9 %),
  • Inženir medijske produkcije (verjetnost digitalizacije 2,1 %).

Za prihodnost se ni potrebno bati tudi vsem tistim poklicem, pri katerih velik delež igra kreativnost, ustvarjanje novih idej, dodana vrednost, itd. Nekoliko bolj so ogrožena delovna mesta, ki so že danes močno avtomatizirana in bodo v prihodnosti, zaradi optimizacije delovnih procesov, najverjetneje šla še bolj v to smer. Pri odločitvah za poklic je tako smiselno upoštevati svoj talent (interes), prav tako pa ne gre spregledati razmer na trgu dela, ki jih glede na napovedi lahko pričakujemo že čez nekaj let.