Poklic ribiča

Čeprav poklica ribiča ravno ne moremo šteti med najbolj povprečne in pogosto izbrane poklice, pa gre vendarle za izjemno zanimiv in tudi zahteven poklic. Poklic ribiča bi najlažje opisali takole: poklic obsega lovljenje rib na odprtem morju, ribič pa skrbi tudi za vzdrževanje opreme, potrebne za lov (sem sodijo: ribiška barka, trnki, mreže in ostala oprema).

Kako izgleda delo ribiča?

Ribič na barki sodeluje z ostalo posadko na krovu. Na barki običajno dela 6 ljudi, za katere skrbita kapitan in njegov pomočnik. Slednja dva sta tudi odgovorna za določanje navigacije ter za ustrezno delovanje strojev in motorjev barke. Ostali člani posadke skrbijo za ribolov. Ribiči tako mečejo in zbirajo mreže, katere potegnejo iz morja. S tem, ko ulov privlečejo na krov, pa njihovo delo še zdaleč ni končano. Ribiči ulov na krovu najprej razvrstijo, nato pa očistijo ter ustrezno shranijo v ledu. Na koncu sledi tudi čiščenje palube.

Ko z ulovom in čiščenjem končajo, ribiči običajno preverijo in pregledajo tudi vso uporabljeno opremo ter se tako prepričajo, da so mreže in trnki pripravljeni za lov naslednjega dne. Ribiči so odgovorni tudi za to, da izvedejo vsa manjša popravila na barki. Poklic ribiča pogosto od osebe zahteva tudi obilo fleksibilnosti in spretnosti – tako mora ribič včasih vskočiti tudi kot kuhar in mora znati pripraviti hrano za ostalo posadko. Najpomembneje pa je, da se za poklic ribiča odločajo osebe, ki imajo rade morje in razgiban delavnik. Odločitev za ta poklic se vsekakor ne priporoča tistim, ki se bojijo vode, neviht ali muhavega vremena na morju.

Ribič – več kot zgolj lovljenje rib

Kot že omenjeno zgoraj, se mora ribič prilagajati potrebam celotne posadke. Tako se pogosto znajde v vlogi »ladijske gospodinje«, ko na primer skrbi za čiščenje, pripravo hrane, ipd. Prav tako se ribič pogosto znajde v vlogi čistilca – skrbi za vzdrževanje plovila in njegovo brezhibno delovanje. Po končanem ulovu je ribič odgovoren tudi za pregled vse opreme in morebitne popravke mrež oziroma ostalih potrebnih pripomočkov. Ribič se mora naučiti tudi upravljanja s stroji in elektronsko opremo. Sem sodijo na primer radio, naprava za iskanje rib, poznati pa mora tudi osnove navigacije.

Vedno pripravljeni na najhujše

Poklic ribiča obsega tudi pripravljenost na morebitne nevarnosti, ki prežijo na posadko na odprtem morju. Vsi člani posadke morajo biti tako nenehno na preži in ustrezno izurjeni za razne primere nevarnih situacij, na katere lahko naletijo. Poklic tako obsega nenehno in sprotno urjenje za hitro ukrepanje v primeru nesreč na morju.

Kje je delovno mesto ribiča?

Ribič dela na odprtem morju, pri čemer so slovenski ribiči omejeni na akvatorij v bližini slovenske obale. Naši ribiči tako na primer ne smejo loviti v teritorialnih vodah države Hrvaške. Več dela imajo ribiči ob sezonskem prihodu in selitvi rib na sever Jadranskega morja. Sorodni poklici poklicu ribiča so še ribogojec, obalni ribič in lovec mehkužcev ter rakov. Poklica se lahko lotijo vse osebe, ki so končale srednjo poklicno šolo in opravile tečaj za ribiča. Pri uspešnem in varnem opravljanju tega poklica pa gotovo največ štejejo izkušnje na morju. Vir zaslužka ribiča je odvisen od ulova, ki ga navadno v zgodnjih jutranjih urah pripeljejo v pristan, kjer ribe in ostale morske živali prodajo.