Naj delo najde vas

Čas krize se vse bolj kaže kot čas, neusmiljen do mladih. Gre za generacije, navadno mlajše od trideset let, ki so končali svoje izobraževanje in si tudi v veliki večini primerov pridobili strokovne nazive. Ti mladi po končanem študiju pridejo na trg dela, kjer je izjemno malo priložnosti in velika konkurenca ostalih, ki iščejo svoj prostor pod soncem. Kako torej biti dovolj angažiran, da bo delo našlo vas?

Če je le mogoče skušajte ohraniti sodelovanja z delodajalci, s katerimi ste sodelovali še v času študija. Predstavite jim svoj nov položaj in jih skušajte prepričati, da je bil vaš delež v preteklosti nenadomestljiv kamenček v mozaiku uspešnosti podjetja. V večini primerov vas takšno pogajanje sicer ne bo pripeljalo neposredno do redne zaposlitve, vendarle pa boste na ta način imeli delo, čeprav bo šlo na začetku za eno izmed bolj nezanesljivih in prekernih oblik dela. Na ta način si zagotovite nekaj finančnih sredstev, hkrati pa si z dobrim delom, rezultati in zanesljivostjo povečate možnosti za nadaljnje sodelovanje.

Najslabše, kar lahko storite, če ste mladi in potrebujete delo, je, da obsedite doma in izza računalnika upate na čudež. Poskusite se aktivirati. Obstaja veliko primerov, ko so mladi našli redno zaposlitev tako, da so najprej delali za majhne honorarje in povsem neredno, ali pa celo povsem prostovoljno. Če izkažete svojo angažiranost in voljo, si znatno povečate možnost, da delo najde prav vas.

Velik problem med mladimi je tudi to, da nekateri iščejo delo dlje časa, tudi več kakor leto dni, kar jih na koncu pripelje do apatičnosti in brezupa. Veliko mladih, ki so v preteklosti neuspešno pošiljali prošnje, je že povsem izgubilo upanje, da bodo delo sploh našli. Zaradi tega so prenehali pošiljati prošnje, saj več ne verjamejo, da jih sploh kdo bere. Odločilno pri iskanju zaposlitve je, da ne odnehate. Ne glede na to, kako brezupna se vam zdi situacija, nikoli ne prenehajte z vlaganjem energije v to, da najdete delo, ki vam ustreza. Saj veste, kaj pravijo – najde lahko le tisti, ki išče.

Na koncu še to – delo le v redkih primerih najde vas, če se sami ne trudite najti njega. Ob poplavi mladih, brezposelnih ljudi, skušajte s svojimi edinstvenimi lastnostmi in znanjem izstopati, vključujte se v razne seminarje, gibanja in društva, povečajte svoj krog znancev in morebitnih sodelavcev. Nikar ne obsedite doma in se predajajte brezupu. Pogum in vztrajnost sta danes gotovo pomembni vrlini, ki vam lahko pomagata, da si poiščete ustrezno zaposlitev.