CV, ki vam bo prinesel službo

CV

Življenjepisi, kot je na primer Europass, so res standardni in omogočajo delodajalcem primerjavo kandidatov, vendar so postali že tako klasični in vsakdanji, da se z njimi skorajda ne da več izstopati. Delodajalci pogosto na razpisano delovno mesto dobijo na svoj klasični ali elektronski naslov več 100 ali celo več kot 1000 CV-jev. Roko na srce, delodajalci ne preberejo in ne pregledajo vseh teh številnih življenjepisov. Če se zamislimo ob tem dejstvu, nas stisne pri srcu, ko pomislimo, koliko naših prošenj je še neprebranih romalo naravnost v koš.

Delodajalcu boste zanimivi, če boste izstopali iz množice. Pripravili smo nekaj konkretnih predlogov, kako ste lahko pri predstavitvi in CV-jih drugačni od drugih, bolj zanimivi in inovativni. Vi pa izberite, kaj vam je najljubše oziroma naj vam bodo predlogi za navdih.

Pokličite delodajalca

Žalostno, vendar resnično, ampak včasih je pošiljanje prošenj izguba časa. Pokličite neposredno v podjetje in povprašajte po aktualnosti delovnega mesta, lahko vprašate, kam naslovite svoj CV ali pa se kar na licu mesta dogovorite za razgovor. Delodajalec si bo preko vašega glasu ustvaril neko podobo o vas, ki si jo samo z branjem CV-ja zagotovo ne bi.

Potrkajte na vrata podjetja

Zakaj pa ne, oglasite se kar na podjetju in jim osebno izročite prošnjo za zaposlitev. Na ta način vaš CV ne bo samo list papirja, ampak bo dobil tudi celotno podobo. Delodajalca boste zagotovo presenetili in si vas bo zapomnil, mogoče vas že takoj povabi, da se na kratko pogovorite z njim, zato bodite na to pripravljeni. To je izvrstna priložnost, saj se mnogokrat do te priložnosti sploh ne pride. Razmislite o tej možnosti, saj poznate rek, da poskusiti ni greh.

Prošnjo napišite na roke

Danes že skoraj vsi pošiljajo prošnje za delo po elektronski pošti. Vrnite se h klasičnim metodam in napišite prošnjo z lepim rokopisom. Priporočamo, da prošnjo napišete na rahlo obarvan papir, saj bo tako vaša prošnja izrazito izstopala iz kupa belega papirja. Prošnjo oziroma CV pošljite po priporočeni pošti s povratnico, saj boste tako zagotovo prepričani, da je vaša prošnja uspešno prispela. S starim klasičnim načinom boste zagotovo opozorili nase.

Vaša prošnja naj bo drugačna od klasične

Vaš CV je lahko kakršne koli oblike želite, ne omejujte se in ne bodite tako kot vsi drugi. Priporočamo pa vam, da je CV v skladu z delovnim mestom oziroma podjetjem. Nekaj predlogov za spodbuditev domišljije:

  • v farmacevtska podjetja lahko na primer pošljete CV v obliki periodnega sistema;
  • mizarji lahko naredite mini stolček ter svoj CV vgravirate kar nanj;
  • računovodje lahko svoj CV preoblikujete v obliko bilance ali poslovnega izida.

Možnosti imate resnično neskončno.

Naredite nekaj koristnega

Nekatera podjetja že ob prijavi zahtevajo, da naredite domačo nalogo, ki jo priložite CV-ju in jo tako predate v ocenitev. Predlagamo vam, da ne glede na zahtevo, pripravite za delodajalca nekaj koristnega, s tem boste pokazali svojo željo in voljo do dela. V pomoč, kaj lahko naredite, vam je lahko opis delovnega mesta ter njihova spletna stran.

  • Tržniki lahko na primer sami od sebe pripravite marketinško kampanjo za izdelek ali storitev po izbiri.
  • Prodajalci lahko sestavite telefonski prodajni scenarij/nagovor za določen izdelek.
  • Oblikovalci lahko pripravite vizualno podobo, logotip, benerje ipd.
  • Programerji lahko naredite program, aplikacijo ali igrico.

Za vsako delovno mesto se najde možnost za tovrstno izvirno predstavitev. Na ta način lahko pokažete svoje znanje in spretnosti.

Predstavite se s pomočjo predstavitvenih programov

Programa, kot sta na primer Power Point in Prezi, lahko uporabite za samopredstavitev. Zakaj bi svoj CV napisali samo v Wordu, ko pa ste lahko izvirnejši. Prednost uporabe programov je v tem, da pokažete, da jih znate uporabljati.

Posnemite svoj video CV

Svoje izkušnje in znanja lahko prikažete v videu. Video je vsaj v Sloveniji zelo neuporabljen način predstavitve delodajalcem. Pri videu lahko uporabite ogromno domišljije. Video lahko posnamete zunaj ali znotraj, lahko je v obliki klasičnega intervjuja ali izviren. Z videom lahko prikažete svoje spretnosti, inovativnost ter »out of the box« razmišljanje.

Nekaj hitrih tematskih video predlogov:

  • Za kuharje: naredite dvodelni video, kombinacijo videa, kjer se na kratko predstavite ter kjer prikažete svoje spretnosti. Zakaj se ne bi posneli med tem, kako pripravljate določeno jed ali sladico?
  • Za zidarje in fasaderje: naredite dvodelni video, kombinacijo videa, kjer se na kratko predstavite ter kjer prikažete svoje spretnosti. Naredite na predelu zidu del ometa ali del fasade.
  • Za frizerje ali kozmetičarke: naredite dvodelni video, kombinacijo videa, kjer se na kratko predstavite ter kjer prikažete svoje spretnosti. Naredite na prostovoljcu umetniško frizuro, večerni make up ali »gelish« nohte.

Z malo inovativnosti lahko na enak način pripravite video za kateri koli poklic.