Kaj je LinkedIn in kako ga uporabiti pri iskanju zaposlitve?

linkedin

LinkedIn je eno izmed družbenih omrežij, ki primarno ni namenjeno zabavi, ampak predvsem mreženju in poslovnemu povezovanju posameznikov. To omrežje posameznikom omogoča, da se povezujejo s strokovnjaki na svojem področju dela ali pa s strokovnjaki iz drugih strok. Na ta način lahko uporabniki omrežja širijo svojo socialno mrežo v in izven stroke, hkrati pa stopijo v stik s kadri nekega podjetja. LinkedIn je namenjen ustvarjanju profesionalnega oziroma poklicnega profila na spletu. To omrežje je mogoče izkoristiti tudi za iskanja zaposlitve, saj potencialni delodajalci lahko med uporabniki poiščejo osebo, ki s svojimi izkušnjami, znanjem, izobrazbo in spretnostmi najbolje ustreza iskanemu profilu.

Vse to so razlogi, da je LinkedIn v preteklih letih pridobival nove in nove uporabnike. To omrežje namreč omogoča oglaševanje prostih delovnih mest, iskanje informacij o potencialnih delavcih oziroma o iskalcih zaposlitve, pregled aktualne ponudbe del, ipd. Ker gre za družbeno omrežje, ki ga uporablja toliko ljudi, je LinkedIn gotovo zelo učinkovit in finančno ugoden način za iskanje zaposlitve.

LinkedIn sega že v leto 2002, čeprav je bil javno objavljen leta 2003. Danes je na voljo v okoli 20 različnih svetovnih jezikih in ima veliko število uporabnikov. Dejansko je LinkedIn največja profesionalna mreža na spletu, z več kot sto milijoni članov po različnih državah sveta. Največ uporabnikov omrežja so sveži diplomiranci in študentje, torej iskalci zaposlitve.

LinkedIn in mreženje

LinkedIn temelji na mreženju kot učinkovitem načinu za iskanje zaposlitve. Ker je LinkedIn profesionalno družbeno omrežje, lahko koristi tako potencialnim delodajalcem kakor vsem, ki delo iščejo. Preko tega omrežja se namreč iskalci zaposlitve lahko predstavijo potencialnim delodajalcem. To je mogoče npr. preko sledenja organizacijam, ki posameznika zanimajo, preko sodelovanja pri strokovnih razpravah, preko sodelovanja v raznih aktivnostih znotraj strokovnih krogov oz. skupin, itd. Vse to je del t.i. mreženja, ki je v zadnjem času vse pomembnejši in učinkovit način za iskanje dela. Mreženje v osnovi deluje tako, da oseba, ki išče zaposlitev, kontaktira vse prijatelje, znance in druge ljudi, z namenom pridobivanja nasvetov, informacij, vodil pri iskanju dela. Mreženje sodi med neformalne načine iskanja zaposlitve, a je zelo učinkovito, saj mnogo iskalcem dobi delo prav na tak način. LinkedIn je omrežje, ki ga je mogoče zelo učinkovito uporabiti v namene mreženja in pomeni podporno orodje, s katerim je delo lažje najti. Za potencialne delodajalce je takšno iskanje potencialnih kadrov tudi cenejše, enostavno, pregledno in hitrejše.

Kako uporabljati LinkedIn?

Poslanstvo tega družbenega omrežja je torej povezovati strokovnjake po vsem svetu. Na ta način lahko posamezniki najdejo delovna mesta, na katerih so najbolj produktivni in uspešni. LinkedIn je namenjen spodbujanju ekonomskih priložnosti, prav tako pa je omrežje namenjeno izmenjavi idej, srečevanju članov, učenju, itd. LinkedIn je zaradi vsega naštetega torej mogoče uporabljati za iskanje novih poslovnih priložnosti ali zaposlitve.

LinkedIn je mogoče uporabiti za to, da pridemo v stik z določeno osebo v podjetju, v katerem se želimo zaposliti. To pomeni, da na omrežju najprej poiščemo LinkedIn profil podjetja, lahko si ogledamo seznam zaposlenih v podjetju, osebi, ki nas zanima, lahko nato pošljemo sporočilo (poizvedba za delovno mesto), itd. Omrežje je mogoče uporabljati za profesionalno mreženje znotraj in izven Slovenije.

Posebej pozorni moramo biti pri ustvarjanju javnega profila in objav, saj na LinkedIn ustvarjamo profil tudi za ljudi, ki jih ne poznamo, npr. za potencialne sodelavce ali delodajalce, ki nas nemara ne poznajo. Zato je zelo pomembno, kakšen vtis ustvarimo nanje. Ker LinkedIn lahko uporabljamo tudi kot spletni CV oziroma življenjepis, je potrebno dobro premisliti, kako bomo oblikovali svoj profil. Osnovna stvar je, da je profil podrobno izpolnjen, z vsemi informacijami o doseženi izobrazbi, spretnostih, delovnih izkušnjah, itd. Dodati je potrebno tudi ključne besede, ki so relevantne za stroko, v kateri delate. Na ta način potencialnemu delodajalcu olajšate, da vas bo pri iskanju novega sodelavca tudi našel. Pozorni moramo biti tudi na to, v katere skupine se včlanimo – o članstvu v neko skupino je zato vselej smiselno premisliti v luči, kaj s svojim članstvom sporočate potencialnim delodajalcem. Profil uporabljajte redno, za splošno profesionalno mreženje in ne le, ko iščete službo. Na ta način boste postopoma izgradili široko socialno mrežo, spoznali boste tudi več strokovnjakov v in izven svoje stroke, ki vam lahko pomagajo pri vaši nadaljnji poslovni poti. Pozorni moramo biti tudi pri oblikovanju objav – te je vselej smiselno oblikovati tako, da kažejo na posameznikove uspehe in dosežke. Na omrežju si tako ves čas gradimo svoj ugled, zato je vsaka poteza pomembna.

LinkedIn lahko uporabimo tudi tako, da k ustvarjanju LinkedIn profila povabimo tudi sodelavce in kolege ter si na ta način razširimo poklicno mrežo.