Kje iskati zaposlitev?

Danes je področje zaposlovanja gotovo eno izmed najbolj problematičnih področij pri nas. Stopnja brezposelnosti je v Sloveniji glede na pretekla leta rekordno visoka in nič ne kaže, da bi se v bližnji prihodnosti dramatično zniževala.

Kako si torej priskrbeti delo in kje vse iskati svojo zaposlitev?

  • ZRSZ – Prvi kraj, ki vam pade na pamet je gotovo Zavod RS za zaposlovanje. Zavod je glavni nacionalni zavod, ki se ukvarja s posredovanjem prostih delovnih mest, evidenco del pa vodijo tudi na svojem spletnem portalu, kjer lahko spremljate redno posodabljanje razpisanih del.
  • Spletni portali – Drugi pomembnejši viri, ki se ukvarjajo s posredovanjem prostih delovnih mest, so spletni portali. Eden takšnih je portal mojedelo.com, kjer je na enem mestu zbranih precej delovnih mest. Uporabniku spletne strani omogočajo iskanje del po regijah, področju dela ipd. Podoben portal je tudi mojazaposlitev.si, kjer delo iščete po regiji, izobrazbi, vrsti dela in tako dalje.
  • Zaposlitvene agencije – Tretji način je sodelovanje z zaposlitvenimi agencijami, ki posredujejo dela. Pri tem ne smete pozabiti, da v primeru, da ste dobili delo, delovno pogodbo podpisujejo tri stranke – vi/iskalec, podjetje/naročnik in zaposlitvena agencija.
  • Tisk, spletne strani, itd. – En način pridobivanja informacij o novih zaposlitvah so tudi tiskani mediji, kjer objavljajo prosta delovna mesta. Prav tako redno pregledujte spletne strani samih podjetij, kjer bi želeli delati, saj je mnogo razpisov internih, zato zanje ne boste zvedeli, če ne boste spremljali podjetja.

V vsakem primeru naj bo iskanje zaposlitve zastavljeno čim širše, uporabite vsa svoja znanja in poznanstva ter ne odnehajte, tudi če lov za delovnim mestom takoj ne bo obrodil sadov.