Kako se pripraviti na zaposlitveni intervju?

Za korektno in uspešno izpeljan zaposlitveni intervju morate biti v prvi vrsti obkroženi s pravimi informacijami. To je namreč edini način, da boste v množici kandidatov izstopali in morebiti na koncu s podjetjem tudi podpisali pogodbo. Dobra pripravljenost in poznavanje informacij o podjetju sta tako ključ do uspešnega nastopa in dobrega vtisa.

Osnova je poznavanje podjetja

Od tod lahko nato gradite dalje, toda najprej morate temeljito poznati podjetje, s čim se ukvarja, na katerih trgih je prisotno, kaj so njegove prioritete, načrti in vizija za v prihodnje ipd. Smiselno je poznati razmere v določeni stroki na splošno in pa konkurenčna podjetja. Ko vas na intervjuju vprašajo »kaj veste o nas?«, morate zato znati odgovoriti prepričljivo. Če boste povrh vsega v pogovor znali vključiti tudi kakšne sveže novice o podjetju, boste s tem dali vtis, da podjetje tudi sicer spremljate in se zanj zanimate.

Spoznajte osebo, s katero boste govorili

Še pred samim intervjujem skušajte izvedeti kar se da veliko informacij o osebi/ah, ki vas bo/bodo intervjuvale. Pri takšni poizvedbi vam bodo gotovo v pomoč socialna omrežja, pa tudi ostale bolj profesionalne strani, na primer LinkedIn. Na tak način na razgovoru ne boste imeli občutka, da govorite s tujcem, temveč boste lažje v ospredje postavili tiste stvari, ki zanimajo tudi sogovorca.

Izkušnje, ki jih imate, štejejo

Toda le, če jih znate učinkovito povezati s potrebami delovnega mesta in podjetja. Pred razgovorom si pripravite seznam dosedanjih znanj, veščin in izkušenj. Prav tako napišite nekaj vaših najbolj pozitivnih lastnosti. Če poznate podjetje, kar se od vas pred razgovorom gotovo pričakuje, potem boste lahko povezali vaša znanja, izkušnje in pozitivne karakterne poteze s potrebami in strategijo podjetja. Pretekle izkušnje skušajte vselej gledati iz vidika zahtev razpisanega delovnega mesta. Če se boste znali predstaviti na tak način, boste izgledali kakor narejeni za razpisano pozicijo.

Seznam referenc naredi vtis

Čeprav se tega pri nas na razgovorih še vedno poslužuje zgolj manjšina kandidatov, je znano, da seznam referenc naredi na bodočega delodajalca izreden vtis. Nič vas torej ne stane, če s sabo na razgovor prinesete reference od bivših delodajalcev, sodelavcev pa tudi poslovnih partnerjev. S sabo imejte tudi kopijo življenjepisa. S tem dajete vtis urejenosti in organiziranosti.

Vnaprej si pripravite vprašanja

Že doma pomislite, kaj bo na koncu intervjuja zanimalo vas. Pripravite si relevantna in skrbno izbrana vprašanja, ki bodo kazala na vašo pripravljenost, poznavanje terena in resnost.