Kako se primerno obleči za razgovor za delovno mesto

primerna obleka

Razgovor za delovno mesto je zelo pomemben, saj je to enkratna priložnost, da na delodajalca naredimo dober vtis – tako z znanjem in izkušnjami kot tudi s svojim obnašanjem in videzom. Glede na to, da je prvi vtis običajno odločilen, moramo prav pri izbiri oblačil za razgovor še posebej paziti, saj nam le-ta lahko povečajo možnosti za zaposlitev, lahko pa jih uničijo. Prav o pravilni izbiri bomo v nadaljevanju povedali malo več.

Izbira oblačil je seveda odvisna od tega, za kakšno delovno mesto gre. V primeru, da iščete službo na področju umetnosti in drugih bolj svobodnih poklicev, ste seveda lahko bolj drzni, saj je drznost na takih delovnih mestih ponavadi celo zaželena. Pomembno je, da se počutite udobno in sproščeno, saj boste le tako lahko sproščeni tudi v pogovoru z delodajalcem. Predstavili bomo nekaj smernic, ki vam lahko pomagajo pri izbiri prave garderobe v poslovnem svetu.

Smernice za moške

Če se za razpisano delovno mesto smatra, da boste veliko v stiku s strankami, je za moške najboljša odločitev tradicionalna poslovna obleka. Običajno izberemo temnejšo obleko ter svetlejšo srajco z dolgimi rokavi ter k temu dodamo nogavice in čevlje, ki se naj ujemajo z barvo obleke. Če gre za bolj svoboden poklic, lahko kravato izpustite, sicer pa naj bo umirjena in brez ekstravagantnih vzorcev. V primeru, da gre za delovno mesto, ki ne zahteva tako poslovnega videza, izberite dolge hlače, športno srajco in suknjič.

Smernice za ženske

Tudi ženske ne zgrešite, če za razgovor uporabite poslovno obleko, ki je primerna za delo v pisarni, za stike s strankami, pa tudi za delo v prodaji. To naj bo konzervativni kostim, ki je lahko sestavljen iz jakne in hlač ali pa krila, ki pa naj ne bo prekratko. K temu dodate še bluzo, vse skupaj pa naj bo v umirjenih barvah in nekričečih vzorcev. Pri izbiri čevljev pazite, da se lepo podajo k obleki ter da nimajo previsoke pete. Prav tako ne pretiravajte s številom prstanov, uhanov, zapestnic in ogrlic. Dodajte modni kos, ki se lepo poda k celotnemu videzu. Bodite pozorne, da ne uporabite preveč ali preagresivnega parfuma, saj bi le-ta sogovornika odbil. Uredite si nohte in jih po želji nalakirajte z lakom umirjene barve. Če dodate še torbico, naj ne bo prevelika in poslikana z neokusnimi poslikavami.

Skupne smernice

Tako za moške kot za ženske velja, da morate priti na razgovor čisti in urejeni ter da v nobeni stvari ne pretiravate. Poskrbite za urejeno pričesko, moški pa se tudi obrijte oziroma si uredite brado, brke. Razgovor za delovno mesto ni modno tekmovanje, vseeno pa se morate zavedati, da boste opaženi. Delodajalca vam mora uspet prepričat, da ste pripravljeni na opravljanje nove službe, zato upoštevajte nasvete in morda bosta prav zunanji videz in urejenost pripomogla k vaši zaposlitvi.