Preživljate poletni pekel v službi? Odkrijte načine za osvežitev 

Vsi smo že doživeli tiste dni, ko je vročina tako neznosna, da postane vsako najmanjše delo naporno opravilo. Poletna vročina lahko delovno okolje hitro spremeni v pravo neprijetno savno. Ko temperature narastejo, se delovni prostor hitro prelevi v neprijetno okolje, kjer je produktivnost na minimumu, zbranost pade, počutje pa se občutno poslabša. Kako se torej lahko ohladimo in izboljšamo udobje v pisarni?  

Optimalna uporaba klimatske naprave 

Pravilna nastavitev temperature je ključnega pomena za ustvarjanje prijetnega delovnega okolja. Po priporočilih NIJZ je optimalna temperatura v prostoru med 22º in 26º C, sicer pa je dobro pravilo tudi, da prostorov ne hladimo na nižjo temperaturo, kot jih pozimi ogrevamo. Prenizka temperatura ohlajanja lahko vodi do nelagodja zaposlenih in celo zdravstvenih težav. Imejmo tudi v mislih, da so otroci, starejši ljudje in bolniki na temperaturne razlike še veliko bolj občutljivi kot odrasli. 

Redno vzdrževanje klimatske naprave je prav tako pomembno. Filtre je treba čistiti vsaj enkrat na mesec, saj umazani filtri zmanjšujejo učinkovitost naprave in povečujejo tveganje za okvare. Prav tako je priporočljivo, da klimatsko napravo redno servisiramo, da zagotovimo njeno optimalno delovanje. 

Prilagajanje pretoka zraka lahko bistveno izboljša udobje v prostoru. S pravilno usmeritvijo loput za izpust zraka hladen zrak usmerite stran od delovnih mest, da se izognete neposrednemu pihanju, ki lahko povzroči slabo počutje in glavobole. Uporabite lahko tudi nastavitve za enakomerno porazdelitev hladnega zraka po prostoru. V kolikor vaša klimatska naprava ne dovaja svežega zraka v prostor, je potrebno tudi ustrezno prezračevati: prezračujemo v daljših obdobjih zgodaj zjutraj.  

Ustrezna poletna garderoba 

Izbira lahkih in zračnih materialov je nujna za ohranjanje telesa na znosni temperaturi. Bombaž, lan in lahke sintetike, ki dihajo, so odlična izbira za poletne dni. Izogibajte se težkim materialom in temnim barvam, ki zadržujejo toploto. Namesto tega se odločite za svetlejša oblačila, ki odbijajo sončne žarke. Zjutraj, ko je zunaj še sveže, lahko nosite lahkoten jopič ali pulover, ki ga kasneje enostavno odstranite. Tako boste ves dan ostali udobno oblečeni, ne glede na spremembe temperature v pisarni in izven nje. 

Hidracija in prehrana 

Seveda ne smemo pozabiti niti na primerno hidracijo. Priporočljivo je piti vsaj dva litra vode na dan, da se izognete dehidraciji. Poleg vode lahko pijete tudi osvežilne napitke, kot so zeliščni čaji ali limonada. Izogibajte se sladkim pijačam in alkoholu, ki lahko povzročita dodatno dehidracijo. 

Osvežilna hrana lahko prav tako pomaga pri ohranjanju dobrega počutja in posledično višje stopnje koncentracije. Sveže sadje, kot so lubenica, jagode in kumare, vsebuje veliko vode in vam pomagajo ostati hidrirani. Za kosilo se odločite za lahke jedi, kot so solate s piščancem, testeninske solate, tuna ali avokado, ki vas bodo nasitile brez občutka težkega želodca. Prav tako lahko poskusite hladne juhe, kot je gaspačo, ki vas bodo osvežile in hkrati nasitile. 

Prehrana

Organizacija delovnega prostora 

Ureditev delovnega mesta lahko bistveno spremeni in vpliva na vaše počutje. V vročih mesecih mizo in stol postavite tako, da se izognete direktnemu soncu. Uporabite zavese ali senčila, da zmanjšate količino sončne svetlobe, ki vstopa v prostor ter razmislite o uporabi svetilk z LED žarnicami, ki oddajajo manj toplote kot običajne žarnice. 

Ne pozabimo tudi na zelenje. Rastline so odličen dodatek k delovnemu prostoru, saj pomagajo tako pri hlajenju, kot pri izboljšanju kakovosti zraka. Nekaj idej za rastline v pisarni:  

  • areka palma (Dypsis lutescens), 
  • taščin jezik (Dracaena trifasciata), 
  • strelicija (Strelitzia nicolai),  
  • fikus (Ficus), 
  • monstera (Monstera deliciosa).  

Odpočijte si in se sprostite 

Redni odmori so ključni za ohranjanje energije in koncentracije. Vsako uro si vzemite nekaj minut za kratek odmor, med katerim se lahko ohladite in sprostite. Pojdite na kratek sprehod po pisarni ali na svež zrak, da se ohladite in pretegnete noge. 

Tudi kratek sprehod do hladilnika po svežo vodo lahko pozitivno vpliva na vaše počutje. Enostavne vaje za raztezanje, vrtenje ramen in kratki sprehodi, vam lahko pomagajo ohraniti energijo in izboljšati počutje skozi dan. 

Delo od doma kot alternativa 

Delo od doma je lahko odlična alternativa v vročih poletnih dneh. Omogoča prilagoditev delovnega okolja lastnim potrebam in željam, prihranimo pa si tudi napor, ki nam ga v vročini predstavlja pot do delovnega mesta. Klimatske naprave so v domačem okolju pogosto bolje nastavljene in vzdrževane. Tako kot za pisarno tudi doma veljajo zgornji nasveti za nastavitve temperature klimatske naprave.  

Veselo na delo! 

Z upoštevanjem nasvetov za nastavitve klimatske naprave in ostalih načinov za bolj sveže poletje lahko znatno izboljšate svoje počutje in produktivnost. Ne pozabite, da si tudi v najbolj vročih dneh zaslužite udobno in produktivno delovno okolje. Naj vam nasveti in kakovostne klimatske naprave olajšajo čas do počitnic na slanem morskem ali svežem gorskem zraku. Slednje vas čakajo na spletni strani podjetja Airabela, svojo pa si lahko zagotovite tudi v njihovem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani. Izkušeni prodajalci vam bodo s strokovnimi nasveti z veseljem priskočili na pomoč. 

Kontakt: 080 88 50 ali info@airabela.si

Naročnik oglasnega sporočila je AIRABELA D.O.O.