Kako poiskati prosto delovno mesto, ki vam najbolj ugaja?

Danes preživljamo zelo težke čase s stališča dela in prostih delovnih mest. Vse več je govora o krizi, ki jo preživljamo in številu brezposelnih oseb. Posledično so tudi v spletnih iskalnikih besedne zveze, kot je “prosta delovna mesta” vedno bolj iskane. Čeprav so časi težki in je danes predvsem pomembno, da zagrabimo skoraj vsako priložnost, ki nam je ponujena, moramo vedno gledati tudi na naše osebne želje in cilje, kajti delati neko delo, ki nam res ne leži, ni prava odločitev. V nadaljevanju vam bomo na kratko podali nekaj predlogov za aktivno in uspešno iskanje prostega delovnega mesta, ki bi ustrezalo tako vašim potrebam kot ciljem.

Vzemite si čas

Prvi predlog pred iskanjem razpoložljivih delovnih mest je zagotovo ta, da si vzamete čas za razmislek ter pripravo vašega življenjepisa. V tem času je koristno, če si zapišete pod oporne točke vse stvari, ki so za vas pomembne in predvsem vse stvari in dela, ki jih že znate opravljati. Na koncu ne smete nikoli pozabiti napisati tudi, kakšne so vaše želje in kakšno delo bi radi opravljali. Ker so žal časi za zaposlitvena področja zelo težki, se morate hkrati zavedati, da je zelo težko, da boste dobili prosto delovno mesto, ki si ga res želite, zato bi uspeh predstavljalo že takšno delo, ki izpolnjuje vsaj večino vaših želja, potreb in ciljev.

Uporabite spletne iskalnike in filtre iskanja prostih delovnih mest

Na internetu lahko danes dobite številne spletne strani, ki ponujajo oglase o prostih delovnih mestih. Večina spletnih strani oz. skoraj vse uporabljajo tudi možnost filtriranja oglasov tako, da se vam prikažejo zgolj tista delovna mesta, ki pridejo v poštev za vas. V omenjenih iskalnikih lahko tako iščete delo po regijah, področjih dela, izobrazbi, itd. Tovrstno iskanje s pomočjo filtrov je zagotovo bolj koristno kot, da iščete po vseh oglasih, saj vam hkrati prihrani tudi veliko časa za iskanje.

Preberite opis dela

Ko najete zanimiv oglas o prostem delovnem mestu, je koristno, da najprej dobro preberete vse naloge ter znanja, ki jih zahteva ter šele nato pošljete prošnjo. Nima smisla npr. pošiljati prošenj za takšna dela, ki zahtevajo npr. znanje jezikov, ki jih ne poznate ali določenih del, ki zahtevajo ustrezno izobrazbo ali znanje. Vseeno pa morate vedeti, da ni potrebno znati vsega, kar piše v objavljenem delovnem mestu, saj se v večini primerov lahko določena znanja pridobi tudi naknadno.

Delovne izkušnje pomembne, a ne bistvene

Ko zasledite oglas o prostem delovnem mestu, boste zagotovo zasledili tudi število let delovnih izkušenj, ki jih le-ta zahteva. Običajno delodajalci res dajejo prednost tistim, ki že imajo izkušnje na določenem področju, a to vseeno ni nujno. Če tako zasledite oglas, ki vam je zelo všeč, a za omenjeno delo še nimate izkušenj, se nikar ne predajte. Delodajalca skušajte prepričati z vašimi veščinami in drugim znanjem, ki ga imate, saj vsako delo zahteva določen čas uvajanja.

Kot omenjeno na začetku, so žal današnji časi zelo težki. Kljub temu pa ste z dobro voljo in vztrajnostjo lahko uspešni pri iskanju želenega dela, zato le redno spremljajte oglase in srečno pri iskanju dela, ki bi vas veselilo.