Kako odpustiti delavca

odpustitev

Odpuščanje je najbolj neprijetni del tako za kadrovnike kot za delavce. Obvestilo o odpovedi lahko prinese večini delavcev veliko stresa in skrbi, saj to za njih pomeni veliko življenjsko spremembo, ki je niso vajeni, sploh, če so to starejši ljudje. Ljudje po ugotovitvah strokovnjakov in narejenih statistikah ne marajo korenitih sprememb. Odpoved pa zagotovo pomeni korenito spremembo, novo prelomno točko v življenju in prekinitev vsakodnevne rutine.

Delavci in ravnanje z njimi so ogledalo podjetja, ki v družbi oblikuje mnenje o podjetju ter vpliva na ugled podjetja. Zato ni priporočljivo, da se o delavcih razmišlja kot o nepomembnih številkah in delavnih strojih, ki se jih enostavno izkoristi, zavrže ali zamenja. Zaposleni in odpuščeni delavci so »ambasadorji« podjetja, produktov in blagovne znamke in lahko pomembno vplivajo na mnenje v družbi, saj so pomemben del marketinga imenovanega »od ust do ust »word of mouth«, zato se jim ni dobro zameriti.

Vsak zaposleni si zasluži spoštovanje, resnico, iskrenost in trud, ki ga bo tudi cenil. Če zaradi poslovnega razloga ni drugega izhoda kot odpuščanje, naredite to tako kot se spodobi. Predenj odpustite delavca, se morate zavedati, da iz podjetja ne odhaja številka, ampak odhaja vaša naložba, v katero ste vlagali nekaj let truda, znanja, učenja, predvsem pa denarja. Iz podjetja odhajajo tudi ideje, zanje in še, kako dragocene izkušnje. Pred odpuščanjem dobro premislite, kako bo odhod vplival na vaše nadaljnje delo, organizacijsko klimo v podjetju in samo poslovanje.

Nikoli še ni vse izgubljeno

Pred dokončno odpovedjo obstaja še nekaj možnosti, ki lahko pomagajo olajšati položaj delavca in podjetja.

  • Če je možno, ponudite zaposlenemu za nekaj časa skrajšan delovni čas.
  • Če je možno, delavcu ponudite drugo delovno mesto in možnost prekvalifikacije.
  • Če je možno, delavcu ponudite nižje plačano delovno mesto.
  • Če je možno, mu začasno ponudite sodelovanje preko avtorske pogodbe, podjemne pogodbe ali s.p-ja.

Svete zapovedi odpuščanja

Ko se odločite, da drugega izhoda ni, delavca nikoli ne odpuščajte pred drugimi delavci, po telefonu, preko mobitela ali elektronskega sporočila. Povabite ga v svojo pisarno ali še bolje nekam na samo, na kavo ali čaj, da bo zadeva čim manj neprijetna za obe strani.

Če morate odpustiti več delavcev, jih ne odpuščajte naenkrat, v skupinah, ampak storite to z vsakim delavcem posebej. O razlogih za odpoved bodite vedno iskreni, povejte in razložite razloge ter jih dobro argumentirajte. Delavec, ki je delal dobro in spoštoval pogodbo, mora vedeti, da krivda ni njegova.

Obvestila o večjem odpuščanju ne dajajte v javnost, v medije, dokler osebno ne opravite govora pred vsemi zaposlenimi v podjetju. Ne obešajte obvestil na oglasne deske in ne pošiljajte elektronskih sporočil, ampak stopite pred ljudi, poglejte jim v oči in razložite situacijo. Če je vaša vest čista in poslovanje pošteno je strah pred delavci zagotovo odveč. Ljudje so razumni, dokler ne začutijo prevare in krivice. Zaposleni bodo cenili, če bo neprijetni govor opravil manager podjetja in ne njegova tajnica ali kadrovska služba. Zapomnite si, da je zelo slab pristop, če delavci niso obveščeni o stanju v podjetju ali če za to izvedo iz medijev.

Nekaj predlogov, da vas bodo zaposleni kljub odpovedi še vedno cenili in »imeli radi«

• Za zaposlenega se, predenj odide, potrudite in mu pripravite dobra priporočila in potrdila.

• Pripravite mu seznam možnih podjetij, kjer se lahko zaposli. V mapo s seznamom mu lahko priložite tudi nekaj direktnih kontaktov.

• Pomagajte mu z vsemi informacijami, ki mu bodo v tem obdobju prišli prav.