Kako dati odpoved?

Odpoved

Včasih je to potrebno. Ne glede na to, ali se odločate za drugo priložnost ali preprosto odhajate iz osebnih razlogov, lahko način, kako podate odpoved, veliko spremeni. Tukaj je nekaj nasvetov, kako dati profesionalno odpoved.

Obvestilo o odpovedi

Dajte ustrezno obvestilo o odpovedi. Ko se odločite za odpoved, je pomembno, da delodajalca obvestite dovolj zgodaj, da bo lahko našel zamenjavo. Dva tedna na splošno veljata za najmanjši možni rok, vendar je vedno bolje, če obvestilo pošljete v daljšem časovnem obdobju. Tako bo imel delodajalec dovolj časa za objavo delovnega mesta, preverjanje kandidatov in usposabljanje novega zaposlenega. Prav tako boste imeli dovolj časa, da končate delo in usposobite osebo, ki bo prevzela vaše odgovornosti.

Pišite v pisni obliki. Ko delodajalca ustno obvestite o svojem odstopu, je pomembno, da mu pošljete pisno odstopno izjavo. To pismo mora biti kratko in jedrnato. V njem navedite svoje ime in priimek, naslov, telefonsko številko, elektronski naslov in datum zadnjega delovnega dne. Ni vam treba podrobno pojasnjevati, zakaj odhajate; preprosto navedite, da odhajate, in se zahvalite delodajalcu za priložnost.

Ostanite profesionalni

Morda vas mika, da bi ob odstopu izlili svoje frustracije ali grdo govorili o delodajalcu, vendar je pomembno, da ostanete profesionalni. To še posebej velja, če nameravate v prihodnosti kot referenco uporabiti svojega sedanjega delodajalca. Zahvalite se delodajalcu za priložnost in se osredotočite na vse pozitivne vidike svojega dela v podjetju.

Odpoved delovnega mesta

Odpoved delovnega mesta je lahko težka odločitev, vendar obstajajo načini, da bo ta izkušnja pozitivna in profesionalna. Poskrbite, da boste o tem ustrezno obveščeni, da bo odpoved pisna in da boste v celotnem postopku ostali profesionalni. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko zagotovite, da bosta tako vi kot vaš delodajalec zaključila delovno razmerje v dobrih odnosih.