Kaj lahko počnete v prostem času?

Prosti čas

Prejšnjič smo pisali o tem Kako uskladiti delovi in prosti čas, kako lahko kvalitetno preživljanje prostega časa vpliva na vašo produktivnost na delovnem mestu, v spodnjem besedilu pa smo navedli konkretne predloge za sprotitev.

Krivulja med delom in prostim časom kaže, da do določene točke človeka motivira denar po določeni točki pa denar, kot motivator zamenja prosti čas. Prekomerno delo ne prinaša vedno več učinkovitosti, ampak učinkovitost pada pri človeku, ki je utrujen, izčrpan in nima dovolj časa zase. Verjetno ste to že kdaj opazili pri sebi. Kje je torej tista meja? Mejo mora vsak posameznik postaviti zase in na njegove potrebe in zmožnosti. Čeprav je delo pogosto v užitek in radi hodimo v službo mora biti nekje narejena črta med zasebnostjo in kariero. Priporočamo vam, da naj delo ne posega v vaše družabno in družinsko življenje. Dneva prosti dnevi naj bodo popolnoma dneva prosti dnevi. V tem času si boste zagotovo nabrali moči, da boste v času dela delali bistveno bolje. Vsak dan, ko končate z delom v službi, dela ne nosite domov, če to res ni tako nujno potrebno in ključnega pomena za obstoj podjetja. Ljudje se bodo kar prehitro navadili, da boste vedno in povsod na voljo. Bodite ustrežljivi, pomagajte, ko gre za ključne trenutke v podjetju, ampak se ustavite, ko je to potrebno.

Prosti čas je namreč pomemben dejavnik v življenju posameznika, ki vpliva na veliko sfer v vašem življenju. Prosti čas je namenjen:

  • družini, prijateljem in zabavi,
  • počitku po napornem delu,
  • vzpostavljanju in ohranjanju odnosov,
  • razvoju osebnosti,
  • izobraževanju in izpopolnjevanju,
  • sprostitvi in iskanju samega sebe.

Kako preživeti prosti čas, kaj priporočamo?

Vsak dan morate poskrbeti zase, zato smo za vas pripravili nekaj predlogov, kako preživeti in popestriti prosti čas.

Izobražujte se

V prostem času poskrbite za izobraževanje, ki vam bo v veselje in ne v obveznost! Pojdite na jezikovni tečaj, prijavite se na kuharsko, slaščičarsko, lončarsko ali šiviljsko delavnico. Možnosti, kjer se lahko sprostite in se obenem še kaj novega naučite je ogromno. Več idej kam lahko investirate svoj prosti čas, najdete na portalu in Facebooku – Izobraževanje.info

Razgibajte se

Da boste pozabili na probleme in delo v službi, se začnite ukvarjati z vadbo. Z vadbo se ne boste samo odlično sprostili ampak boste poskrbeli tudi za svoje zdravje in odvečne kilograme. Priporočamo vam jogo, zumbo, aerobiko, ples, plavanje ali tek. Na portalu in Facebooku – Hujšanje.info lahko najdete številne predloge in nasvete.

Družite se

Ni bolj sproščujočega in učinkovitega preživljanja prostega časa v družbi domačih ali prijateljev. Organizirajte družabne večere, kjer se lahko ob kozarcu vina, prigrizkih in družabnih igrah nasmejite in neskončno uživate. Če vam družabne igre niso po godu se z družbo odpravite na pijačo v bližnji bar ali pa obiščite bowling center. Za druženje naj ne bodo rezervirani samo vikendi, bodite spontani in se družite z najdražjimi, kadar le morete.

Razvajajte se v dvoje

Če vam delovni čas ne dopušča, dovolj kakovostnega preživljanja lepih trenutkov s partnerjem, se odločno postavite zase in postavite meje med delom in prostim časom. Ko zaradi dela začnejo škripati odnosi, je čas za odločno ukrepanje. Odnosi med partnerji pogosto vplivajo na delo. Lepši, kot so odnosi doma, večja je učinkovitost v službi. Kadarkoli si vzemite si čas, tudi med tednom in pojdite na razvajanje v wellness, oglejte si film v kinu, obiščite še nepoznano restavracijo ali pa se odpravite na izlet.

Čas samo za vas

Za popolno sprostitev in počitek potrebujete čas samo zase. Pripravite si vročo kopel ali pa si zavrtite svojo najljubšo glasbo. Lahko si pogledate kakšen dober film ali serijo še bolje pa bo, če se lotite branja kakšne dobre knjige. Prosti čas namenjen samo vam, vas bo izpopolnil in vam bo pomagal najti samega sebe.