Kaj dela agencija za zaposlovanje?

V Sloveniji imamo poleg Zavoda za zaposlovanja tudi mnoge agencije za zaposlovanje. Gre za agencije, ki so bile ustanovljene pretežno v zadnjih nekaj letih, njihova primarna naloga pa je, da ljudem brez zaposlitve poiščejo ustrezno delo. Na kak način takšne agencije za zaposlovanje delujejo?

Agencije za zaposlovanje delujejo na podlagi vzajemnega interesa iskalcev zaposlitve in tistih, ki delavce potrebujejo, torej delodajalcev. Agencije tako povezujejo brezposelne z ustreznimi razpisanimi delovnimi mesti. Na agencijah za zaposlovanje imajo zaposlene ljudi, ki vsakodnevno osvežujejo razpisana delovna mesta in skušajo iskalcem zaposlitve poiskati kar se da optimalno delo zanje. Pri agencijah za zaposlovanje je za njihov uspeh ključen osebni pristop in optimalna organizacija dela.

Podobno kakor na Zavodu za zaposlovanje, se tudi pri agencijah za zaposlovanje vsakemu iskalcu zaposlitve določi mentorja/skrbnika, ki je iskalcu na voljo za vsa njegova vprašanja. Zaradi velikega povpraševanja za delo je bistvenega pomena, da so agencije iskalcem vseskozi na voljo, da so hitre in odzivne, saj se razpisana dela navadno zasedejo izjemno hitro. Storitve, ki jih izvajajo agencije za zaposlovanje so: iskanje in kategorizacija kadrov, testiranja (psihološka), najem ustreznih kadrov, priprava pravilnikov, posodabljanje baze iskalcev, kadrovsko svetovanje, kadrovska grafološka analiza, priprava vrhunskih kadrov in še kaj bi se našlo.

Navadno je za delodajalce oglaševanje prostih delovnih mest na strani agencije za zaposlovanje brezplačno, zanj pa se pogosto odločajo tuje multinacionalke, ki drugače pri nas ne morejo neposredno zaposlovati kadrov. Kot posrednik pri iskanju zaposlitev se agencije preživljajo z provizijami, ki si ga jemljejo zaradi svojega posredništva. Veliko delavcev, ki ima izkušnje za agencijami, svetuje, da si delo skušate poiskati brez njihovega posredništva, saj le-to nekaj stane. Po drugi strani, pa so agencije pogosto uspešnejše pri sklepanju zaposlovanj, kar pomeni, da se vam na tak način poveča možnost, da dobite delo in s tem mesečni prihodek. V vsakem primeru pretehtajte svoje možnosti in se odločite za tisto, s katero boste na koncu najbolj zadovoljni.