Iskanje zaposlitve v času recesije

recesija

V času krize se vse več nezaposlenih srečuje z vprašanjem, kako si poiskati delo. Čeprav je razpisanih delovnih mest na slovenskem trgu dela trenutno manj kakor vseh tistih, ki delo potrebujejo, pa to še nikakor ne sme biti razlog, da obupate. Že res, da je iskanje službe v času recesije nekoliko oteženo s konkurenco in večjim povpraševanjem po delu, vendarle pa je z veliko vztrajnosti in pravilnim pristopom moč dobro službo najti tudi v času gospodarske krize.

Nekateri vam bodo rekli, da v času recesije pri iskanju službe ne smete biti pretirano izbirčni. Do neke mere to sicer drži, vendarle pa se v praksi vseskozi kaže, da dobijo službo hitreje in bolj pogosto tisti, ki imajo vizijo, kaj želijo početi. To pomeni, da tudi h iskanju službe pristopijo ciljno orientirani. Za želeno delovno mesto so se pripravljeni 100% potruditi in angažirati. V uspešnem iskanju službe torej ni polovičarstva, prav tako pa ni priporočljivo, da iščete službo tako, da povsem spustite vaše standarde in ste pripravljeni sprejeti kar koli. Začrtajte si osnovno karierno pot in ne prenehajte z vztrajanjem v to smer. Gotovo se vam bo trud obrestoval.

Nič pa ni narobe z vmesnimi, začasnimi deli, s katerimi poskrbite za finančno varnost, ne predstavljajo pa vam kariernega izziva. Problem je le, če v taki službi obtičite. Če se odločite in sprejmete delo, ki vam najbolj ne diši in je vse prej kakor sanjska služba, si postavite nek časovni okvir, v katerem si boste poiskali boljšo službo. Pot do ustreznega delovnega mesta bo nemara dolga, morda boste na tej poti delali več takšnih ne-zadovoljujočih delovnih mest. Pri tem je pomembno, da izpred oči ne izgubite vašega osrednjega cilja.

Pri iskanju službe v krizi je gotovo pomembno tudi to, da se pravilno umestite na trgu dela. To pomeni, da se poznate dovolj dobro, da znate izpostaviti svoje najboljše lastnosti in karakterne poteze, hkrati pa ste dovolj spretni, da znate tudi vaše pomanjkljivosti obrniti sebi v prid. Pri iskanju službe raziščite različna področja dela in se pri tem spomnite vseh veščin in izkušenj, ki bi vam na nekem področju lahko prišle prav. Nikoli se ne podcenjujte in svoje pridobljeno znanje cenite.

V vsem tem času iskanja dela pa ne pozabite, da je iskanje službe proces, ki lahko obrodi sadove šele po določenem času. Nikar ne izgubite volje, temveč se trudite in trud se vam bo gotovo obrestoval. Iščite široko in imejte ves čas odprte oči. Na priložnosti namreč lahko naletimo tudi, ko jih najmanj pričakujemo.