Iščete zaposlitev v tujini?

Delo v tujini

Beg možganov je bil nekoč izraz in pojav, o katerem smo se učili pri zgodovini in geografiji, morda pa še pri katerem drugem predmetu. Danes je ta pojav del slovenske realnosti. Kaj pomeni beg možganov za našo družbo in česa se moramo v prihodnosti zavedati?

Beg možganov pomeni beg delovni sile – tistih pridnih, nadarjenih in sposobnih posameznikov, ki v Sloveniji iz takšnih in drugačnih ovir niso našli primerne zaposlitve. To so primeri dolgotrajno brezposelnih oseb, primeri sveže izobraženih mladih, ljudi, ki tudi kljub visoki izobrazbi in delovnim izkušnjam preprosto niso več konkurenčni.

Ker pri nas razmere za ustvarjanje karierne poti zares niso najboljše, se veliko ljudi odloča za velik korak – selitev v tujino in iskanje svoje zaposlitve tam. Veliko je primerov odhodov v Avstralijo, Novo Zelandijo, Ameriko, vse več pa je tudi takšnih, ki po delo odidejo bližje, kar v bližnjo Avstrijo ali Nemčijo.

Iskanje zaposlitve v tujini pogosto niti ni tako komplicirano, kakor se morda zdi na prvo žogo. Nekatere države, npr. Avstralija, sicer zahtevajo posebne delovne vize in dokazila, s čimer je nekoliko več birokratskega dela. Iskanje dela v Evropi pa poteka razmeroma brez zapletov in komplikacij. Veliko ljudi, ki živijo ob meji, se na delo vozi vsakodnevno, vse pogostejši pa so tudi primeri, ko se ljudje preselijo in tako povsem zamenjajo svoje življenjske okolje – zavoljo dobre zaposlitvene priložnosti.

Če je v preteklosti veljalo, da Slovenci v tujini opravljamo dela, ki jih tujci ne želijo opravljati, se danes situacija že nekoliko spreminja. Še vedno je najlažje dobiti dela, ki zahtevajo nizke stopnje izobrazbe (dela na gradbišču, pomoč v trgovini, varovanje otrok ali starejših ipd.), vendarle pa se vse bolj išče tudi izobražen kader (ekonomisti, pravniki, diplomiranci različnih strok), ki lahko s svojimi znanji prispevajo k splošnemu napredku nekega tujega podjetja.

Zaposlitev v tujini je velik korak, zanj moramo biti dobro pripravljeni in tudi pogumni. Pri iskanju zaposlitve moramo vselej slediti svojim poklicnim in življenjskim ciljem – to še zlasti velja, če razmišljate o zaposlitvi na tujem.