Delo turističnega vodnika

Turistični vodnik spremlja turistične skupine in opravlja organizacijske ter tehnične storitve za vse, ki se udeležijo določenega turističnega aranžmaja. Njegovo delo je razgibano in odgovorno, saj skrbi za vse potnike od začetka do konca potovanja. Od osebe, ki se odloči za ta poklic, se pričakuje, da rada potuje, je iznajdljiva in je komunikativna ter ima rada delo z ljudmi. Na poti mora namreč poskrbeti tudi za razne reklamacije ali pritožbe gostov ter sproti in spretno reševati morebitne težave, ki se lahko pojavijo.

Kaj dela turistični vodnik?

Turistični vodnik skrbi za skupino od začetka do konca potovanja. To pomeni, da jo na začetku sprejme in uredi vse potrebno glede namestitve prtljage na letalo/avtobus/vlak. Prav tako je odgovoren za oddajanje in prevzemanje prtljage na letališčih ali na trajektih. Na začetku celotno skupino seznani z destinacijo, na katero potujejo. Predstavi jim osnovna dejstva o kraju, kaj vse bodo na poti videli, koliko časa bodo potovali, kje bodo prenočevali in na kaj morajo biti še posebej pozorni. Od turističnega vodnika se pričakuje, da udeležence seznani tudi z vsemi organizacijskimi in tehničnimi podatki o potovanju. Turistični vodnik skupino spremlja do namestitve, jim razdeli ključe sob, poskrbi za menjave sob in za prehrano, v kolikor je ta vključena v turistični aranžma. Turistični vodnik mora poskrbeti tudi za nemoten prehod meje, če spremlja skupino v tujino.

Turistični vodnik je nepogrešljiv tudi, ko s skupino že prispejo na končno destinacijo. Tam daje potnikom kratke nasvete, napotke kako in kdaj se bo potovalo, kdaj jih pobira avtobus, itd. Pogosto vodnik skrbi tudi za animacijo in spremljevalni program – za zabavo in nastopajoče, ki naj bi skupino zabavali. Od turističnega vodnika se torej pričakujejo odlične organizacijske in logistične sposobnosti. Poleg tega mora turistični vodnik skrbeti tudi za razlago in oglede turističnih znamenitosti, kar pomeni, da mora izjemno natančno poznati destinacijo, na katero potuje s turistično skupino.

Potrebna znanja

Od turističnega vodnika se pričakuje znanje vsaj enega, še bolje pa več tujih jezikov. To je pomembno predvsem zato, da se lahko kjer koli v tujini sporazumeva in razreši različne nastale situacije. Poleg jezikovnega znanja se od turističnega vodnika pričakuje opravljen tečaj za vodnika in pridobljena licenca. Pogoj za pristop k tečaju je srednja strokovna izobrazba ali zaključena gimnazija ter znanje tujega jezika. Poleg vsega naštetega mora biti turistični vodnik zdrav in v dobri fizični kondiciji. Od njega se pričakuje tudi odlično komuniciranje, splošna razgledanost, organiziranost, prijaznost in odgovornost. Biti mora tako resen in strokoven, kakor tudi zabaven in zanimiv.

Koga lahko vodi turistični vodnik?

Turistični vodnik lahko vodi slovenske goste v tujino, tuje goste v Sloveniji ali v tujini, sejemske goste (goste pelje do kraja, kjer poteka sejem), jezikovne tečajnike, prav tako pa lahko skrbi za transfer gostov.

Zaključek

Delo turističnega vodnika je večkrat precej naporno in zahtevno, saj se lahko zgodi, da dela včasih neprekinjeno tudi po 12 ur dnevno. Delavnik večinoma ni fiksen in se spreminja glede na dane situacije. Vodnik mora biti pripravljen na dejstvo, da bo dobršen del leta zdoma. Zaradi svoje odgovornosti za skupino, ki jo na potovanju vodi, se njegov delavnik pravzaprav ne konča niti ponoči, saj ga lahko gostje v primeru kakršnih koli težav poiščejo ob kateri koli uri dneva.