Delo iz domače pisarne

Ko iščemo idealno zaposlitev, smo si ljudje v svojih prioritetah in željah precej različni. Nekomu ugaja povsem terensko delo, spet drugi si želi lastne pisarne in predvidljivega delavnika. Vse bolj pa se tako v tujini kakor pri nas uveljavlja delo na domu. Kaj je delo na domu in komu je namenjeno?

Delo na domu pomeni opravljanje službenih obveznosti kar iz svojega doma – domače pisarne. Ni vsak posel mogoče opravljati od doma, vendarle pa je na spletu moč najti kar nekaj ponudb za delo, ki ga človek lahko opravi doma. Med takšna dela na domu navadno sodijo pisanje besedil, sestavljanje, etiketiranje, postavljanje spletnih strani ipd. Zadnje čase je v porastu dopolnilna dejavnost, s pomočjo katere težje zaposljive skupine ljudi pridejo do nekega dohodka in kjer ste sami svoj nadrejeni. Kot dopolnilno dejavnost lahko štejemo šivanje, pletenje, kvačkanje otroških oblačil in dodatkov, ustvarjanje voščilnic in okraskov, dekoracija daril, pečenje tort in ostalega peciva. Domača pisarna je lahko torej tudi domača delavnica.

Delo na domu je namenjeno vsem tistim, ki so dovolj organizirani, da si uspejo brez zunanjega neposrednega nadzora ali prisile učinkovito organizirati delovni dan in nenazadnje tudi sam delovni prostor. Domača pisarna tako ne more biti majhen in s kupi ostalih papirjev zasut del delovne mize, temveč človek za učinkovito delo gotovo potrebuje svoj prostor in mir. Delo na domu je lahko namenjeno mladim mamicam, ki želijo kar se da veliko časa preživeti s svojimi najmlajšimi ali pa osebam, ki bi jim vožnja na delo lahko predstavljala težavo. Zanj se odločajo kar najrazličnejši profili ljudi.

Delo iz domače pisarne tako gotovo ne pomeni, da si boste lahko med svojim delavnikom privoščili opravljanje drugih opravil ali lenarjenje. Če boste želeli vaše delo zaključiti v predvidenem času in časovnih rokih, boste morali od sebe terjati veliko mero discipline in motivacije. Čeprav se delo na domu morda sliši kot lahka naloga, se marsikdaj izkaže, da preprosto ne ustreza vsakemu posamezniku. Kot vsaka oblika zaposlitve ima seveda svoje prednosti in slabosti. Preden se za tovrstno obliko dela odločite zato dobro premislite, ali ste za tako delo ustrezni.