Ali si prava oseba za delo na ladji?

Delo na ladji nikakor ni lahko delo. Za mnoge je ključno, kar jih pri takšnem delu moti to, da si vseskozi na morju in da le tu in tam stopiš na kopno. Za tiste z občutljivimi želodci ali morsko boleznijo tako delo zagotovo ni optimalno. Vendarle pa se mnogi vseeno odločajo za takšen zaslužek denarja in vidijo v tem delu tudi mnoge prednosti.

Ena izmed prednosti je gotovo ta, da med delom na ladji ni veliko priložnosti, da bi v prostem času porabil svoj denar. Seveda je zgodba drugačna, če se ladja večkrat ustavlja v pristaniščih znanih mest, katera želiš spoznati. Toda še vedno je razmerje med prejeto plačo in povprečno porabo denarja dobro. Delo na ladji obsega vsakovrstna dela. Nekateri se zaposlijo kot receptorji in sobarice na križarkah, drugi se zaposlijo kot natakarji ali strežno osebje, nekateri pa se odločajo za bolj »umazano« delo – na primer za delo čiščenja palube, delo v strojnici ipd. Seveda so ta dela tudi različno plačana, nikakor pa nobeno od del ni lahko. Ker na ladji poleg delanja tudi živiš, se moraš pred odločitvijo za takšno delo sprijazniti tudi s tem. Ladja je omejen prostor, zato morda ni idealna odločitev za vse tiste, ki težko zdržite na enem mestu dolgo časa.

Pri delu na ladji se lahko zgodi, da svojih domačih ne vidite tudi po pol leta ali več. Po zadnjih podatkih delo na ladji tudi ni več med višje plačanimi deli. Veliko ljudi se zato raje namesto za delo na ladji odloči za delo na naftnih ploščadih, kar je sicer težavno, a precej bolje plačano delo.