6 razlogov, da še vedno iščete delo

iskanje sluzbe

Včasih se nam zdi, da smo naredili vse, kar je v naših močeh, pa se nam je želeno delo še vedno izmuznilo med prsti. Zdi se vam, da ste dobro opravili intervju za delo, bili ste točni, urejeni in pripravljeni. Dela pa vseeno niste dobili – kateri so tisti razlogi, da še vedno iščete zaposlitev?

Ste vedeli dovolj?

Če želite svojega potencialnega delodajalca navdušiti, morate vedeti več, kot se od vas pričakuje. To pomeni, da se na razgovor pripravite tako, da ne raziščete le spletne strani podjetja, kjer imate intervju, temveč raziščete tudi konkurenco in prihodnje trende v tej stroki. Tako boste na intervjuju delovali bolj suvereni in samozavestni.

Ste poslali zahvalno pismo?

Oziroma še pomembneje: ste ga poslali takoj po razgovoru ali ste z njim odlašali, dokler niste izvedeli, da niste izbrani? Ko opravite razgovor, nemudoma pošljite zahvalno pismo, v katerem se podjetju zahvalite za priložnost in namenjen čas. Stil pisanja naj bo uraden, vseeno pa naj pismo izraža toplino in vašo dobro energijo.

Ste pokazali pravi interes?

Delodajalci si v svojem kolektivu navadno želijo aktivne in entuziastične ljudi, ki bodo sveža energija za delovanje podjetja. Na razgovoru morate zato pokazati svojo motiviranost in pripravljenost za delo. Mlačne in zadržane ljudi namreč delodajalci v kopici kandidatov nemudoma pozabijo.

Ste kritizirali prejšnje delodajalce?

Vsakdo je imel kdaj delodajalca, s katerim ni bil v najboljših odnosih. Toda to bodočega delodajalca res ne zanima. Če pogovor nanese na prejšnje delodajalce, jih skušajte predstaviti v pozitivni luči in izpostavite, kaj vam je bilo v nekem podjetju všeč. Predpostavlja se namreč, da boste tudi o sedanjem potencialnem delodajalcu na vašem naslednjem razgovoru govorili grde reči – tega pa si seveda ne želi nihče.

Ste svoje negativne lastnosti predstavili preveč negativno?

Ko vas na intervjuju povprašajo tudi o vaših slabih lastnostih, se potrudite odgovor na takšna vprašanja obrniti sebi v prid. Svoje pomanjkljivosti poskusite prikazati kot morebitne priložnosti in prednosti, nikoli pa ne govorite o sebi slabo in podcenjujoče. Človek ki ne ceni sebe, ne bo znal ceniti niti svojega dela niti ostalih zaposlenih.

Ste zastavili prava vprašanja?

Pred razgovorom si zapišite, kaj bi vi želeli vprašati potencialnega delodajalca. Od zagnanih kandidatov se namreč pričakuje radovednost in vedoželjnost, zato na koncu intervjuja, ko je priložnost, ne obsedite v tišini, temveč pogumno vprašajte, kar vas zanima. Vprašanja naj pokažejo, da ste resni in da ste bili na razgovor dobro pripravljeni.

Na koncu pa še najpomembnejše – poiščite svoje najbolj pozitivne lastnosti in z njimi na intervjuju izstopajte. Delo dobijo le tisti, ki se razlikujejo od večine, ki se prijavi na neko delovno mesto. In ne pozabite – tudi če nekega dela niste dobili, ste si z intervjujem pridobili neprecenljive prihodnje izkušnje, zato pogumno iščite naprej.