5 nepogrešljivih nasvetov za iskalce zaposlitve

Iskanje zaposlitve je v zadnjih nekaj letih postalo prava umetnost. Ko se prijavljamo na določeno delovno mesto ali se odpravljamo na razgovor, je smiselno poznati 5 preprostih trikov, s katerimi si znatno izboljšamo svoje možnosti, da želeno zaposlitev tudi dobimo. Poglejmo si, brez česar pri uspešnem iskanju zaposlitve preprosto ne gre!

1. Mreženje

Prvo pravilo iskanja zaposlitve – uporabite vsa razpoložljiva poznanstva in v pogovorih s prijatelji, znanci, sorodniki itd. nikar ne pozabite omeniti, da iščete zaposlitev. Veliko prostih delovnih mest se nikoli ne objavi na Zavodu za zaposlovanje, temveč se zapolnijo preko poznanstev in prijateljev. Dobro je imeti nekakšen seznam kontaktov, kot so na primer profesorji iz študija, sorodniki, prijatelji, pretekli delodajalci, itd. – vsi ljudje iz tega seznama vam znajo nemara pomagati pri iskanju zaposlitve. Mreženje namreč ne pomeni le, da vam nekdo priskrbi službo, temveč pomeni na primer tudi do, da znanec posreduje vaše podatke potencialnemu delodajalcu ali za vas zastavi dobro besedo.

2. Bodite računalniško pismeni!

Brez tega v današnji informacijski dobi več ne gre. Če ste na tem področju šibki, naj vam nikar ne bo škoda sredstev in časa za opravljanje tečaja računalništva za tisto področje, kjer vam znanja primanjkuje. Od vas se bo na delovnem mestu gotovo pričakovalo, da obvladate vse osnovne programe in tudi kakšne specifične, ki se za določeno delovno mesto zahtevajo. Če delodajalcu z iskrenostjo ne morete zagotoviti dobre računalniške pismenosti, potem so vaše možnosti za zaposlitev znatno manjše.

3. Raziskujte!

Preden se odpravite na zaposlitveni intervju oziroma razgovor si vzemite dovolj časa, da podrobneje spoznate podjetje, kjer bi se želeli zaposliti. To pomeni, da se dodobra pozanimate o poslovni uspešnosti in dejavnosti podjetja, trgih, kjer podjetje deluje, viziji za prihodnost, itd. Vse te informacije je običajno moč pridobiti na spletni strani podjetja, lahko pa se dodatno pozanimate tudi pri ljudeh, ki so v podjetju zaposleni.

4. Uporabite primere

Ko vas na razgovoru delodajalec vpraša o  delovnih izkušnjah, ki jih imate, se spomnite na vsakršna dela, primere, sodelovanja, pri katerih ste si pridobili raznovrstne izkušnje. Kot primer izkušenj ne pozabite navesti morebitne prakse ali preizkusnega dela, če ste ga opravljali. Delodajalec bo na primerih, ki mu jih boste navedli, lažje ocenil, koliko in kakšne izkušnje ste v preteklosti pridobili in ali ustrezate delovnemu mestu, ki ga želi zapolniti. Suhoparno navajanje posameznih delovnih mest, ki ste jih opravljali je dolgočasen in neučinkovit način za predstavitev izkušenj. Raje se zato poslužujte posameznih primerov, navedite tudi razne delovne naloge in tako zares uspešno predstavite vašo dosedanjo poklicno pot.

5. In za konec – Ne pozabite na nasmešek in zahvalo!

Seveda se vam zdi oboje navedeno samoumevno, toda živčnost in trema na razgovoru lahko povzroči, da pozabite na najbolj osnovni stvari, ki pogosto prebijeta led – na nasmeh in hvaležnost. Nasmešek izraža vašo sproščenost in navdušenost nad delovnim mestom, prav tako je odličen način za to, da osebi ostanete v prijetnem spominu. Če boste imeli na zaposlitvenem intervjuju strog obraz brez nasmeha, lahko to potencialni delodajalec razume tudi kot zdolgočasenost in nezainteresiranost za določeno delo. S hvaležnostjo in izraženo zahvalo na koncu razgovora pa delodajalcu pokažete, da spoštujete njega, podjetje in delovno mesto, na katerega se prijavljate.