5 nasvetov za iskanje zaposlitve na socialnih omrežjih

Družbena omrežja

Socialna omrežja postajajo vse pomembnejši del našega vsakdana. Čeprav je njihov osnovni namen zabava in povezovanje ljudi, jih je mogoče uporabljati tudi v poslovnem svetu in za iskanje zaposlitve. Pomembno je torej, kakšen javni profil si ustvarite na različnih socialnih omrežjih in kako se predstavite širnemu svetu. Zaradi razmer na trgu dela se veliko brezposelnih pritožuje, da je danes praktično nemogoče priti že zgolj do intervjuja, kaj šele do dela. Pri iskanju službe je zato potrebno biti inovativen in iznajdljiv, posluževati pa se je potrebno tudi tistih pripomočkov, na katere do sedaj nismo računali.

Predstavite se na Facebooku

Facebook je odlično orodje za spoznavanje novih ljudi. Prav tako pa vam lahko hitro izniči možnosti za novo zaposlitev. Če imate na svojem profilu objavljene neprimerne slike, do katerih lahko dostopajo vsi uporabniki, potem to pomeni, da jih bo najverjetneje videl tudi bodoči delodajalec. Danes namreč vsakogar, ki ga ima delodajalec namen zaposliti, preverijo na spletu. V ta namen je smiselno nastaviti svoj profil na najvišjo stopnjo zasebnosti – vsaj v obdobju, ko ste iskalec zaposlitve.

Vaš poslovni profil na Facebooku

Če želite, lahko poleg svojega osebnega profila na Facebooku, ki ga uporabljate v zasebne namene, ustvarite še uradno verzijo vašega profila, ki je namenjen za širšo strokovno javnost. Ustvarite torej stran, kjer predstavite svoje izkušnje, znanja in veščine. Vaša poslovna Facebook stran se bo po vsej verjetnosti hitro pojavila tudi na prvi strani iskalnikov, kar še dodatno pripomore pri iskanju nove zaposlitve. Svojo stran lahko tudi promovirate na Facebooku.

Bodite prisotni in odzivni

Delo lahko iščete in najdete tudi na Twitterju. Gre za socialno omrežje, ki temelji na hitrem odzivanju in ažurnosti. Če sledite relevantnim uporabnikom, se slej ko prej srečate tudi z retweet-animi zaposlitvenimi oglasi. Ko vidite delo za vas, se morate hitro odzvati in jih v zasebnem sporočilu prepričati, da stopijo v kontakt z vami. Pri Twitterju je ključnega pomena to, da ste ves čas prisotni in da hitro reagirate.

Ustvarite svoj profila na LinkedIn-u

LinkedIn je eno izmed tistih socialnih omrežij, ki je namenjeno tkanju novih poslovnih stikov in vezi. Gre za omrežje, ki povezuje tiste, ki iščejo delo, s tistimi, ki ga ponujajo. Ustvarite svoj profil in življenjepis na LinkedIn-u ali ga posodobite, če ga že imate.

Pozorno izberite svoj naslov na LInkedIn-u

Ko se pridružite kopici uporabnikov omrežja LinkedIn, morate s svojim naslovnim sporočilom, ki je lahko dolgo 120 znakov, prepričati potencialnega delodajalca, da se odloči ravno za vas. To pomeni, da morate biti pri opisu kreativni in vzbuditi zanimanje. Skušajte v opis strniti vaše najbolj pomembne kvalitete in znanja. Ni dovolj, da zgolj suhoparno napišete »vodja pri podjetju xy«, temveč skušajte izstopati z naslovom v stilu »Pod mojim vodstvom je ekipa svetovnemu trgu predstavila inovativen izdelek xy« – opazite razliko?

Izkoristite nove tehnologije in nove socialne mreže pri iskanju nove zaposlitve v svojo korist. Bodite aktivni in svojo energijo ter čas v celoti namenite temu, da si poiščete novo in zadovoljujočo zaposlitev.