5 nasvetov, da boste na intervjujih za delo blesteli

Osebni razgovor z morebitnim delodajalcem oziroma intervju za delo je enkratna priložnost, da delodajalca prepričate, da ste najboljši kandidat za razpisano delovno mesto. Upoštevajte spodnjih 5 pravil, da boste na intervjuju blesteli in boste to enkratno priložnost znali izkoristiti sebi v prid.

1. Na intervju pridite spočiti in urejeni

Pomembno je, da pri potencialnem delodajalcu pustite dober prvi vtis. Intervjuja se zato udeležite zbrani in spočiti, nanj se dan prej tudi pripravite. Preglejte svoj življenjepis in si pripravite krajšo predstavitev sebe in svoje dosedanje poklicne poti. Urejen osebni videz in primerna obleka sta osnova, na podlagi katere lahko gradite dalje.

2. Opravljena »domača naloga«

Pred samim razgovorom se dobro pozanimajte o podjetju – kako je veliko, kaj je njihov glavni produkt, kakšne so njegove strategije in kakšna je njihova vizija za prihodnost. Nemalokrat se namreč zgodi, da se intervju začne kot majhen kviz o preteklosti in prihodnosti podjetja. Naj vas ne ulovijo nepripravljene.

3. Kaj je lahko vaš prispevek k podjetju?

Če ste mislili, da ste že pripravljeni na razgovor, pomislite še enkrat. Poskrbite, da boste vedeli odgovor tudi na zgornje vprašanje. Pomislite, kako lahko prispevate k uspešnosti podjetja in v čem je edinstvenost vašega prispevka. Namesto, da na intervjuju razlagate, kaj boste od dela v podjetju pridobili vi (veliko znanja, spoznavanje novih pristopov, razvijanje novih veščin), se osredotočite na to, kaj bo z zaposlitvijo vas pridobilo podjetje.

4. Imejte pogum in vizijo

Delodajalci imajo raje samozavestne kandidate, ki vsaj v obrisih vidijo svojo prihodnost in vedo, v katero smer naj poteka njihovo življenje. Bodite pripravljeni na vprašanja tipa »kje se vidite čez 5 let«. Ne glede na to, ali boste to delo dobili ali ne, imejte vizijo, ki je ključ do kakršnih koli prihodnjih uspehov.

5. Kako odgovoriti na »neprijetna« vprašanja?

Veliko ljudi, ki so odšli na razgovor pove, da so jih že povprašali kakšno neprijetno vprašanje, npr. kakšno plačilo si zaslužijo, kateri avto vozijo, ali imajo partnerja, kdaj nameravajo imeti otroka ipd. Čeprav se nekatera vprašanja ne bi smelo spraševati, se morate kot kandidati znati odzvati tudi na takšne okoliščine. Odgovor je navadno najbolje prilagoditi situaciji in temu, kaj želite z njim doseči. Lahko tudi nakažete, da veste, da vam na zastavljeno vprašanje (npr. o bodočem načrtovanju otrok) ni treba odgovoriti. Pri odgovoru o plači, se lahko izrekanju direktne številke izognemo tako, da npr. odgovorimo: »Ker poznam tradicijo vašega podjetja in način poslovanja, sem prepričana, da boste moje opravljeno delo in vložen trud znali ceniti tudi z ustrezno plačo