10 najbolj nenavadnih vprašanj na razgovorih za delo

čuden sestanek

Verjetno vsi poznamo katerega izmed klasičnih vprašanj na razgovorih za delo tipa »Katere so vaše negativne lastnosti?«. Takšna vprašanja ne bi smela spraviti v zadrego nobenega iskalca zaposlitve, ki se na intervju vsaj malo pripravi in ki si zares želi nekega delovnega mesta. Povsem druga pesem pa je, če vas delodajalec na zaposlitvenem intervjuju vpraša npr. »Povejte mi eno svoje mnenje, za katerim stojite in s katerim se ne strinja skoraj nihče!«. Takšna vprašanja nas seveda lahko ujamejo povsem nepripravljene, saj terjajo nekoliko več razmisleka in časa za odgovor. Toda po drugi strani nas danes ne sme več nič presenetiti, kar pomeni, da moramo biti pripravljeni tudi na nekoliko bolj nenavadna vprašanja, ki nam jih delodajalec lahko zastavi na razgovoru za delo. Pa si poglejmo 10 najbolj nenavadnih!

1.     Kako čudaški/čudni ste na lestvici od ena do deset?

Vprašanje je lahko zelo zvito in kandidata ujame povsem nepripravljenega. Običajno smo namreč vajeni govoriti svoje odlike, sposobnosti, kompetence, izkušnje, ipd., le redko pa si mislimo, da bi potencialnemu bodočemu delodajalcu razlagali svojo čudaško plat osebnosti. Toda, tudi na to vprašanje je mogoče povsem zadovoljivo odgovoriti. Konec koncev niti ni tako važno, katero številko na lestvici izberete, bolj pomembno je, da znate svojo oceno pojasniti. Najbolje se je morda izogniti le ocenama 1 in 10 – če boste namreč rekli ena, boste morda izpadli premalo kreativni in preveč togi, če pa boste rekli 10, boste morda preveč čudaški in divji za delovno etiko v nekem podjetju. Pri pojasnilih raje izberite čudaške navade, ki vaših potencialnih delodajalcev ne bodo prestrašene odgnale stran od vas, npr. novega rokovnika nikoli ne morem začeti pisati na povsem prvi strani, ampak to vselej pustim prazno, ko pada sneg, se ne morem upreti temu, da z jezikom ne ulovim vsaj kakšne snežinke, ipd.

2.     Kako bi opisali sebe v samo eni besedi?

Tudi to vprašanje je zelo zvito, saj je vsakemu izmed nas verjetno težko zajeti svojo osebnost v eno besedo. Ne glede na to, katero izberete, ohranite pozitiven ton in podrobno pojasnite svojo izbiro. Z izbrano besedo namreč bodočemu delodajalcu pokažete, kako samozavestni ste, kako vidite sebe in kako naj drugi doživljajo vas.

3.     Kaj bi bila vaša super moč ali katera žival predstavlja vašo osebnost?

Tudi to je gotovo eno izmed vprašanj, ki ga na zaposlitvenem intervjuju ne pričakujemo. Konec koncev niti ni tako pomembno, katero super moč ali žival izberete, bolj pomembno je, da jo znate dobro utemeljiti. Dobra izbira živali bi bila npr. raca – na površju namreč te živali delujejo povsem mirno, pod površjem pa z neverjetnimi in močnimi gibi opravijo vse delo.

4.     Kaj vas zjutraj motivira, da vstanete iz postelje?

To vprašanje delodajalcem pove, kaj osebo motivira, tako v zasebnem kakor v poslovnem svetu. Za delodajalca je to pomembno, saj se na tak način lahko prepriča, da je oseba dovolj motivirana tudi, ko zadeve niso najbolj rožnate. Če kandidat odgovori, da zjutraj iz postelje vstane, ker se veseli prihajajočega dne in življenja nasploh, je to gotovo dober znak, da je oseba zadovoljna in motivirana.

5.     Uganke

Eden izmed manj običajnih tipov vprašanj na razgovoru za delo so uganke. Ena izmed najpogostejših je tista o amebi, ki gre takole: Ameba se razmnožuje z delitvijo. V eni sekundi nastaneta dve, v dveh nastaneta štiri, v štirih nastane osem ameb, itd. Ameba potrebuje 30 sekund, da napolni pol kozarca. Koliko sekund potrebuje, da je kozarec poln?

(Da boste na razgovoru v primeru uganke o amebi gotovo odgovorili pravilno, vam zaupamo odgovor: 31 sekund).

6.     Kako izgleda najboljši delovni dan – kaj ste naredili na ta dan?

Na ta način lahko delodajalec izve, kako kandidat vrednoti in razume delo, kaj ga navdušuje in katero delo opravlja s strastjo, kar je pogoj za izjemne dosežke in rezultate. Na podlagi tega vprašanja lahko delodajalci neko osebo tudi lažje umestijo znotraj podjetja in jim ponudijo delovne naloge, ki so jim bolj pisane na kožo in pri opravljanju katerih bo uspešnejša.

7.     Če bi osebo, ki vam je najbližje vprašali, katera je vaša najboljša in katera je vaša najbolj nadležna lastnost ali navada, kaj bi povedala?

Najboljša strategija pri tem odgovoru je poštenost. Najbolje je po resnici povedati, kaj ta oseba najbolj ceni pri vas in tudi, kaj ji najbolj dvigne pritisk. V odgovor je vedno smiselno vključiti tudi  predloge, kako bi to nadležno lastnost lahko spremenili ali popravili. Ne glede na to, ali gre za spuščanje wc deske ali pa za skakanje v besedo, z dobrim namenom lahko delodajalcu pokažete, da ste se za ljube osebe, morda pa tudi za sodelavce, pripravljeni potruditi spremeniti tisto, kar je moteče.

8.     Če bomo čez leto dni skupaj sedeli tu in proslavljali skupne dosežke, kaj točno bomo slavili?

Pri tem odgovoru se pokaže, kako dobro ste se pripravili na intervju. V odgovor namreč lahko vključite tako svojo raziskavo tega, s čim se ukvarja podjetje, kakor tudi to, kakšno vizijo ima. Prav tako je idealno, če lahko tej viziji dodate tudi osebno noto in pokažete, kaj koristnega lahko podjetju prinesete s svojim delom.

9.     Naštejte mi tri največje napake, ki ste jih storili v življenju!

V svojih življenjepisih in prošnjah za delo kandidati vedno navajajo svoje dosežke, izkušnje in uspehe. Nikoli pa delodajalci iz teh dokumentov ne zvejo napak potencialnih sodelavcev. Ker so napake sestavni del življenja in se na njih naučimo najpomembnejših življenjskih lekcij, je dobro, da se kandidati pripravijo tudi na tak tip vprašanj. V odgovoru pa je smiselno, da povejo tudi, kaj so se iz določene napake naučili in zakaj je bilo pomembno, da so jo storili.

10.Kaj bi storili, če bi svet napadli zombiji?

To vprašanje je eno izmed bolj nenavadnih, po drugi strani pa z njim delodajalci izvejo ogromno o morali kandidata, o njegovem vrednostnem sistemu in o tem, kaj jim največ pomeni. Če delodajalci za neko delovno mesto iščejo osebo, ki bo tudi osebnostno dopolnjevala podjetje, potem je to gotovo vprašanje, ki vam ga lahko zastavijo. In vi? Kaj bi zaščitili in kako bi ravnali, če bi vas napadli zombiji?

 

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani